Onderzoek: waarom vertrekken medewerkers?

Inzicht in de motieven van vertrekkende medewerkers biedt oplossingen om ongewenst verloop van zorg- en welzijnsmedewerkers gericht tegen te gaan. 260 zorg- en welzijnsorganisaties doen mee aan het landelijk uitstroomonderzoek. 

Hoe verzamelen we data voor het onderzoek? 

Organisaties sturen doorlopend vertrekkende medewerkers een survey. De resultaten van de survey koppelen we terug op een dashboard. Zo ontstaat er interessante benchmarkinformatie op branche- of functieniveau. 

Enkele inzichten uit het uitstroomonderzoek: 

  • Ruim driekwart van medewerkers die wisselen van werkgever blijft in de sector werken.  

  • Cliëntgebonden personeel in de verpleging, verzorging en thuiszorg geven vaker 'Werksfeer en samenwerking' als vertrekreden dan professionals uit andere branches. 

  • 'Beter communiceren/ luisteren door direct leidinggevende' is het vaakst gegeven verbeterpunt waarmee vertrek mogelijk mee was voorkomen. 

  • Medewerkers in zorg en welzijn die ervoor kiezen om als zzp’er in de sector te blijven werken doen dat vooral omdat ze dan eigen regie en betere keuzemogelijkheden hebben. Betere arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris staan op de tweede plek.

 

Help onze data nog meer betrouwbaar te maken

Hoe meer leden meedoen met het uitstroomonderzoek, hoe rijker de arbeidsmarktinformatie is die Sigra weer kan delen met alle leden. Leden van Sigra kunnen deelnemen aan het uitstroomonderzoek voor een gereduceerd tarief.  Interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Wilfred Geerlings of Lotte Speelman. 

Meer informatie