E-magazine

In het e-magazine ‘Samen digitaal vaardig’ vind je de ervaringen van collega-organisaties, achtergrondinformatie, tips en suggesties. Het magazine biedt inspiratie en concrete handvatten om werk te maken van het verbeteren van de digitale vaardigheden of het werken aan digitale vaardigheden in jouw organisatie te borgen. Het e-magazine wordt regelmatig geactualiseerd.

De laatste editie van het magazine is in december 2023 geactualiseerd. Lees over de ervaringen rondom 'Samen digitaal vaardig' van zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio's en de samenwerkingservaringen.


Deel je ervaring

Wat wordt er in jouw organisatie gedaan aan het verbeteren van digitale vaardigheden? Is er materiaal ontwikkeld wat je wil delen? Bijvoorbeeld trainingen, cursussen, workshops of testen? Deel jouw ervaringen en inzichten met het verbeteren van de digitale vaardigheden in jouw organisatie met innovatielab@sigra.nl. Dan delen wij die in de volgende editie van het magazine!

Samen digitaal vaardig

Inzicht, inspiratie en materiaal

Coalitie Digivaardig in de zorg

De landelijke coalitie Digivaardig in de zorg zet zich al jaren in voor het verbeteren van digitale vaardigheden en ondersteunt zorgorganisaties bij het digitaal vaardig maken van hun medewerkers. De coalitie heeft veel voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Je kunt dit downloaden van de website.  

Project digivaardig in de zorg Noord-Holland Noord

Sinds 2019 werken zes VVT organisaties uit Noord Holland-Noord samen: Zorgcirkel, Horizon Zorgcentrum, WilgaerdenLeekerweideGroep, Tellus, Samen en Omring. BuroTov (onderdeel van Wilgaerden-LekkerweideGroep) is trekker. Sigra heeft ondersteund bij de totstandkoming van deze gezamenlijke projectaanvraag. 

Rapportage Utrechtzorg

Werken aan digivaardigheden loont! Dat is de uitkomst van de evaluatie van het programma digivaardig van onze collega’s van Utrechtzorg. Kijk op Utrechtzorg.net voor meer informatie.

Hoe digivaardig ben jij? Doe een zelfstest

Op de website van de coalitie Digivaardig in de zorg is gratis (onderwijs) materiaal te vinden dat in alle sectoren van zorg en welzijn ingezet kan worden. Op de website staan ook gratis zelftesten. De testen laten zien op je de vaardigheden hebt om basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen verrichten. Na afloop krijg je tips over ontwikkelgebieden en hoe je uiteindelijk makkelijker kan werken en zo meer tijd overhoudt voor het werken met je cliënt. Er zijn zelftesten digitale vaardigheden voor mensen werkzaam in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuizen.

Digihulplijn 0800-1508

Lukt het niet online? Getrainde vrijwilligers helpen je op weg met al je digi-vragen over je computer, laptop, mobiel én tablet. Wijs medewerkers en clienten op de Digihulplijn 0800-1508. Het gratis nummer is elke werkdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

Publicatie: Nut en noodzaak digivaardigheden

Wil je managers, bestuurders of andere beslisbevoegdheden meenemen in het project om samen voldoende digivaardig te worden? De publicatie Nut en noodzaak van het investeren in digitale vaardigheden in de zorg helpt zorgorganisaties om het belang van meedoen af te wegen. 

Podcasts over digitale vaardigheden

Voor tijdens de vakantie of elk ander moment. Beluister verschillende podcasts rondom digivaardigheden via: https://www.digivaardigindezorg.nl/luisteren-tijdens-vakantie-podcasttips-voor-onderweg-of-thuis/

Rol van Sigra

Iedere organisatie is anders en het digitaal vaardig maken van de organisatie vraagt maatwerk. Door elkaars resultaten te delen, inspireren we elkaar om tot een aanpak te komen die het beste past bij jouw organisatie. Wij willen jullie daarom graag met elkaar in contact brengen, goede voorbeelden uitwisselen, kennis delen en hergebruiken van elkaar wat mogelijk is. Neem contact met ons op als je (meer) betrokken wilt worden bij de onderstaande plannen:

  • Inzicht en overzicht geven in elkaars projecten en resultaten.
  • Werksessies organiseren om te komen tot een op maat gemaakte projectaanpak voor elkaars organisaties. Sigra faciliteert de sessies en zorgt dat je met concreet resultaat de sessie verlaat.
  • Organiseren van inspiratie- en kennissessies in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen.
  • Onderzoeksgegevens verzamelen bij Sigra-leden om regionale sturingsinformatie te genereren en resultaat zichtbaar te maken.

Meer informatie