Samenwerking en ambitie
Zorg- en welzijnsorganisaties Amsta, Amstelring, Brentano, Cordaan, Evean, PCSOH, Zonnehuisgroep Amstelland, Zorgcentra Meerlanden, Zorggroep Aelsmeer en Zorggroep Amsterdam Oost bundelen hun krachten in de regio's Amsterdam en Amstelland-Meerlanden op het gebied van zorgtechnologie en digitale zorg. De ambitie? Het verlengen van het aantal zelfstandige levensjaren van ouderen in de regio en zo de zorg toegankelijker maken. Deze samenwerking focust op samen leren, opschalen en barrières wegnemen bij de inzet van zorgtechnologie. Het programma 'Maximaal Digitaal', met een duur van drie tot vijf jaar, is hiervoor opgericht. Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid financieren het programma.
Rol van Sigra
Vanaf september 2023 neemt 'Maximaal Digitaal' het voortouw met projecten:
- Aansluiting vinden bij het landelijke 'Anders Werken in de Zorg' programma.
- De slimme medicijndispenser gezamenlijk verder brengen en opschalen.
De organisaties leiden deze projecten, waarbij Sigra het programmamanagement ondersteunt. Bovendien verkennen apotheken hoe zij het proces van het vervangen van de medicatierol kunnen optimaliseren.
De projecten van Maximaal Digitaal
Aansluiten bij Anders Werken in de Zorg
In 'Anders Werken in de Zorg' bundelen organisaties hun expertise rondom ouderenzorg. Ze zetten zich in voor het ontwikkelen en implementeren van arbeidsbesparende zorgtechnologieën. Deze innovaties verbeteren niet alleen de zorgkwaliteit, maar besparen ook tijd. Na het gezamenlijk selecteren van veelbelovende innovaties, testen ze deze eerst op kleine schaal. Daarna volgt een brede implementatie. De organisaties leren van elkaars ervaringen en evalueren de impact van de innovaties. De inzichten van andere regionale innovatieprojecten zijn hierbij van grote waarde.
Voordat de zorgtechnologie in de regio verder wordt uitgebreid, focussen de organisaties op technologieën die voor iedereen waardevol zijn. Hierbij staat het breed implementeren als een regionale standaard en het verminderen van fysieke zorg bij de cliënt centraal.
Opschalen van de slimme medicijndispenser en procesoptimalisatie
De slimme medicijndispenser herinnert cliënten aan hun medicatie en doseert deze automatisch. Elke dispenser bevat een medicatierol met zakjes voor verschillende tijdstippen van de dag, aangeleverd door de apotheek. Thuiszorg of mantelzorgers vullen deze dispensers periodiek bij.
Verschillende organisaties hebben al positieve ervaringen met deze dispenser, wat veel tijd bespaart. Echter, het vervangen van de medicatierol brengt ook niet-zorghandelingen voor zorgmedewerkers met zich mee. Dit project richt zich op het uitbreiden van het gebruik van deze dispenser in de regio. Parallel hieraan kijken apotheken naar de mogelijkheid dat bezorgdiensten de medicatierol direct vervangen. Dit geeft zorgprofessionals meer tijd voor hun primaire taken en kan fouten verminderen.
Voor meer informatie
