Expertisenetwerken (L)VB Jeugd en (L)VB 18+
De expertisenetwerken (L)VB bundelen kennis, ervaring en expertise op het gebied van diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een (Licht) Verstandelijke Beperking (LVB) en bijkomende problematiek in Amsterdam. Bijkomende problematiek kan bestaan uit onder andere opvoed- en ontwikkelingsproblemen, psychiatrische-, forensische- en verslavingsproblematiek of een combinatie hiervan. Kinderen en jongeren met een (L)VB hebben vaak andere behoeften aan zorg en ondersteuning dan volwassenen met een (L)VB. Daarom zijn er twee verschillende expertisenetwerken: het expertisenetwerk Jeugd (L)VB en het expertisenetwerk 18+. Beide netwerken werken nauw samen.
Doelstellingen
De doelstellingen van de expertisenetwerken zijn:
- Het delen van kennis en expertise tussen professionals.
- Het ophalen van signalen van de werkvloer over hiaten in het aanbod en overige knelpunten in het zorgaanbod.
- Het analyseren van deze signalen en knelpunten en zorg dragen voor een oplossing.
- Overzicht houden over overleggen, projecten, onderzoeken en initiatieven rondom (L)VB in de stad, daaraan bijdragen en deze aan elkaar verbinden.
De zorgorganisaties hebben hun afspraken vastgelegd in een convenant. Hierin staan de concrete uitwerkingen van de doelstellingen en bijbehorende organisatiestructuur van het netwerk. De convenanten zijn hieronder te downloaden.
Activiteiten van de netwerken
Beide expertisenetwerken organiseren regelmatig netwerkbijeenkomsten en webinars over relevante thema’s. Zo zorgen zij voor onderlinge kennisdeling en netwerken.
Webinars
In het najaar van 2022 organiseerde het Expertisenetwerk LVB18+ een reeks webinars over kwetsbaarheid en LVB in de grote stad. De webinars zijn heel goed bezocht! Elk webinar had een andere focus. De reeks is hier terug te kijken.
Deskundigheidsbevordering
Je kunt de Expertisenetwerken benaderen voor deskundigheidsbevordering. Wil jouw organisatie meer weten over een bepaald thema? Of missen jouw medewerkers kennis over een onderwerp? Geef het via de coördinator door aan het expertisenetwerk (L)VB. Het netwerk matcht jouw aanvraag met een training van één van de partners of stelt een training op maat samen. Denk hierbij aan trainingen voor verschillende deskundigheidsniveaus over thema’s zoals:
• Observeren als ondersteuning van procesdiagnostiek bij jonge kinderen met een (L)VB
• Behandelen van gedragsproblemen bij tieners met een (L)VB
• Omgaan met ouders met een (L)VB
• Het herkennen van psychopathologie bij mensen met een (L)VB
• Effectief communiceren met mensen met een (L)VB
• Omgaan met seksualiteit, seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij mensen met een (L)VB
• Begeleiden van forensische problematiek bij jongeren en volwassenen met een (L)VB
De trainingen en workshops worden afgestemd op de doelgroep.
Waar kan ik als professional terecht met vragen?
Heb je een vraag aan de netwerken, neem dan contact op met de coördinator (zie gegevens onderaan de pagina).
Waar kan ik als cliënt, naaste of verwijzer terecht met vragen?
Cliënten, verwijzers en verwanten kunnen terecht bij het Buurtteam of het Ouder en Kindteam. Voor onafhankelijke cliëntondersteuning kunnen cliënten terecht bij MEE Amstel en Zaan of Cliëntenbelang Amsterdam.
Het Expertisenetwerk Jeugd (L)VB is nauw verbonden aan de ontwikkelagenda Jeugd Amsterdam en Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO). Een gezamenlijke agenda van gemeente Amsterdam en DUO, het Ouder en Kindteam, de gecertificeerde organisaties, de kernpartners (hoog)specialistische jeugdhulp, Cliëntenbelang en de huisartsen. Het Expertisenetwerk Jeugd (L)VB vergroot de kennis over de doelgroep (L)VB door actief aan te sluiten bij bestaande (gebieds)-netwerken in de stad.
Waardevolle kenniswebsites over (L)VB
- Landelijk Kenniscentrum LVB
Bekijk daar de Factsheet Oververtegenwoordigd, maar niet opgemerkt - Toolkit 'Blik op LVB'
- Vilans
- Lifewise LVB - Methodische kader voor begeleiding van (jong) volwassenen met een LVB
- Ik zoek jeugdhulp
- Zwakbegaafdheid in de GGZ-praktijk
- Gebruik en verslaving bij cliënten met een licht verstandelijke beperking