Bewustwording Privacy & Informatieveiligheid

Campagne pas op privacy

SIGRA Privacy bewustwordingscampagne

Privacy is ook mijn zorg! Ik ga integer en zorgvuldig om met (persoons)gegevens.

Van 30 september tot 11 oktober 2019 besteden we gezamenlijk twee volle weken aandacht aan privacybescherming & informatiebeveiliging. Doe jij ook mee?  

We willen goede zorg bieden en stellen daarvoor alles in het werk. Daarbij hoort ook dat we integer en zorgvuldig omgaan met (persoons)gegevens en zo niemand (on)bewust schade toebrengen. Voldoen aan wetgeving rondom privacy is één ding. Een tweede is om je steeds opnieuw te beseffen dat je omgaat met persoonlijke gegevens van mensen en dat je dus steeds weer alert moet zijn. Dat veel datalekken juist in zorg & welzijn plaatsvinden, betekent dat we onszelf en elkaar hierin voortdurend scherp moeten houden. Uiteindelijk willen we dat elke professional kan zeggen: 'Privacy is ook mijn zorg. Ik ga integer en zorgvuldig om met (persoons)gegevens.' Deze bewustwordingscampagne loopt gelijktijdig met de landelijke campagne Alert Online

De volgende situaties werden dit jaar het meeste genoemd in de inventarisatie naar situaties waarin privacy geschonden wordt:

   • Pas op Privacy bij verlies van elektronica
   • Pas op Privacy bij het versturen van e-mail
   • Pas op Privacy met het delen van gegevens
   • Pas op Privacy jouw account is alleen van jou

We besteden daarom dit jaar extra aandacht aan deze situaties: er zijn nieuwe folders voor ontwikkeld en er zijn Koffie & Privacy vraagstukken ontwikkeld. 

Materiaal

Als SIGRA lid kun je zelf een keuze maken welk campagnemateriaal je wil gebruiken en bepalen wanneer je het wil inzetten: privacy bewustwording vindt immers niet alleen tijdens de campagne plaats. Tijdens de campagneweken besteden we gezamenlijk EXTRA aandacht aan privacybewustwording. Onderstaand materiaal kun je downloaden voor gebruik in de eigen organisatie. 

Folders

Voor deze campagne hebben we verschillende folders ontwikkeld waarin situaties uitgewerkt zijn waarin privacy wordt geschonden. In de folders staan tips en uitleg over hoe deze situaties te voorkomen zijn. 

Folder Pas op privacy op uw werkplekFolder Pas op privacy buiten de werkomgevingFolder Pas op privacy met emailenFolder Pas op privacy met social mediaFolder Pas op privacy met werk en privéFolder Pas op privacy in een openbare ruimtePas op privacy in een openbare ruimte - voor cliënten

De eerste tien folders zijn voor zorg- en hulpverleners. De laatste folder 'Pas op privacy in een openbare ruimte' is voor de patiënt/client en kun je neerleggen in de wachtkamer.
Print de folders dubbelzijdig op A4-papier, pagina omslaan langs de korte zijde. Vouw ze na het printen dubbel tot een A5-folder.
Knip de folder voor de patient/cliënt na het printen in het midden door, zodat je 2 folders hebt.
Vul op de achterkant in wie binnen jouw organisatie de contactpersoon is voor vragen rond privacy & informatieveiligheid.

Koffie & Privacy vraagstukken

Dit zijn prikkelende vragen over de vier meest voorkomende situaties van dit jaar.
Je kunt ze bij de koffieautomaat neerleggen om het gesprek met elkaar te voeren als je staat te wachten. Ze zijn heel simpel, hebben niet veel uitleg nodig en zijn maximaal 1-2 zinnen lang. Het is een kaartspel gebaseerd op de vier meest voorkomende situaties. Je kunt het kaartspel ook gebruiken bij een werkoverleg of een privacy workshop/presentatie. Je kunt het kaartspel zelf printen. 

Gouden gedragsregels poster

Er is een format ontwikkeld in de vorm van totaal poster waarop Gouden privacy gedragsregels zijn geplaatst. De poster kun je ophangen op plekken binnen jouw organisatie. 
Ambassadeurs hebben een bestand ontvangen waarin de regels aan te passen zijn voor de eigen organisatie. Er zijn ook posters per gedragsregel op te vragen.

Overzicht met verschillende filmpjes

Bij het geven van presentaties/workshops/e-learning kan het inspirerend werken om filmpjes te gebruiken. We hebben een overzicht gemaakt.  

Overzicht met verschillende online quizzen

Indien je in jouw organisatie een quiz wil gebruiken, hebben we ter inspiratie een aantal online beschikbare quizzen verzameld

Posters

Download hier de posters voor Pas op privacy Op uw werkplek, buiten uw werkplek en met e-mailen En de posters Pas op privacy met werk en privé en Pas op privacy met social media (te printen in A3-formaat).

Pas-op-Privacy-Webcam-covers

Hackers kunnen via de webcam meekijken en zijn zelfs in staat om het lampje naast de webcam uit te schakelen, waardoor je niet weet of de webcam aan staat of niet. Door een schuifbaar plaatje op je webcam te plakken (een webcamcover), is dit probleem in een keer opgelost en is uw privacy gewaarborgd. SIGRA ontwikkelde speciale webcam-covers met het Pas-op-Privacy-logo, deze zijn te bestellen.

Pas-op-Privacy-Post-its

Kom je een situatie tegen die niet helemaal in orde is? Attendeer collega’s daar dan op! Je kunt bijvoorbeeld een tip voor een collega op een Post-it schrijven en deze op de situatie plakken die niet in orde is.  SIGRA ontwikkelde hiervoor de speciale Pas-op-Privacy-Post-its en zijn te bestellen. 

Banner voor onder je emailhandtekening

Om andere mensen te attenderen op de campagne en het belang van bewust omgaan met (persoons)gegevens is er een banner die je onder je handtekening kunt plaatsen. Je vindt deze banner links in het menu bij 'Documenten'.

Extra informatie op de website van SIGRA

Extra achtergrondinformatie over privacy en informatieveiligheid vind je hier.

Wie organiseren de campagne? 

Sinds 2016 hebben we in SIGRA-verband gezamenlijk materiaal ontwikkeld. Elk jaar wordt het materiaal geactualiseerd en aangevuld met nieuw materiaal.

#samenprivacybewust

Uiteraard zijn we heel benieuwd wat jullie ermee doen. Als jullie aankomende tijd aan privacybewustwording werken en hierover wat op LinkedIn zetten, plaats dan #samenprivacybewust in het bericht. Zo kunnen we elkaar inspireren en worden alle berichten op een plaats verzameld.  

Meer informatie en ambassadeur zijn?

Voor meer informatie over de campagne? Neem contact op met Félice de Charro van SIGRA.
Mocht je alleen onderdelen uit het materiaal gebruiken, dan vinden we het fijn als SIGRA wel vermeld wordt. 

Als ambassadeur krijg je meer informatie en word je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen. Je kan je bij Félice aanmelden.

Heb je inhoudelijke vragen over jouw organisatie? Zoek dan contact met de persoon die in jouw organisatie verantwoordelijk is voor het thema privacy of informatieveiligheid.