Bewustwording Privacy & Informatieveiligheid

Campagne pas op privacy

Sigra Privacy bewustwordingscampagne 2020 

Veilig (online) samenwerken: Spelenderwijs Privacybewust!

Van 5 tot 11 oktober 2020 besteden we gezamenlijk aandacht aan privacybescherming & informatiebeveiliging. Doe jij ook mee?  

We willen goede zorg bieden, daarvoor stellen we alles in het werk. Daarbij hoort ook dat we integer en zorgvuldig omgaan met (persoons)gegevens en zo niemand (on)bewust schade toebrengen. Voldoen aan wetgeving rondom privacy is één ding. Een tweede is om je steeds opnieuw te beseffen dat je omgaat met persoonlijke gegevens van mensen en dat je dus steeds weer alert moet zijn. Dat veel datalekken juist in zorg & welzijn plaatsvinden, betekent dat we onszelf en elkaar hierin voortdurend scherp moeten houden. Uiteindelijk willen we dat elke professional kan zeggen: 'Privacy is ook mijn zorg. Ik ga integer en zorgvuldig om met (persoons)gegevens.' Deze bewustwordingscampagne loopt gelijktijdig met de landelijke campagne Alert Online

Materiaal

Velen van ons werken (gedeeltelijk) thuis, en dat betekent een andere manier van werken. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor het thema Veilig (online) samenwerken. Daarnaast willen we met het materiaal benadrukken dat privacy ook een leuk onderwerp is. We hebben materiaal gemaakt dat mensen spelenderwijs privacybewust maakt! Als Sigra lid kun je zelf een keuze maken welk campagnemateriaal je wil gebruiken en bepalen wanneer je het wil inzetten: privacy bewustwording vindt immers niet alleen tijdens de campagne plaats. Tijdens de campagneweken besteden we gezamenlijk EXTRA aandacht aan privacybewustwording. Onderstaand materiaal kun je downloaden voor gebruik in de eigen organisatie. 

 • Vlog: aftrap van de privacy bewustwordingscampagne

Je kunt de campagne digitaal aftrappen. Namelijk door middel van een vlog van je bestuurder, afdelingshoofd, manager, FG, jijzelf of iemand anders in je organisatie die de medewerkers kan inspireren. We hebben een werkinstructie voor het maken van een filmpje en voorbeeld gemaakt met onze directeur bij Sigra. Als je het filmpje van te voren opneemt, kun je het bijvoorbeeld op maandag 5 oktober via intranet of de mail delen in jouw organisatie.

Download de werkinstructie
Download het format voor het filmpje (ook beschikbaar in Powerpoint onder 'relevante informatie')

Ook bij Sigra trappen we de privacy bewustwordingscampagne af met een vlog: 

 • Privacy Pubquiz

Voor de campagne is een Privacy Pubquiz ontwikkeld waarin verschillende rondes leuke vragen over Privacy en de AVG aan bod komen. De Privacy Pubquiz brengt privacy op een lucratieve, competitieve en informele manier onder de aandacht. De quiz test de kennis van de deelnemers en zorgt voor bewustwording. Met de Privacy Pubquiz wordt op een actieve manier informatie over het niveau van awareness van medewerkers verzameld. De quiz is modulair opgebouwd, zodat deze voor een brede doelgroep kan worden ingezet. Op die manier kan de quizmaster de rondes en de vragen aanpassen aan de doelgroep en de beoogde tijd. De quiz is gebaseerd op de Privacy Pubquiz van de informatiebeveiligingsdienst. De antwoorden kun je opvragen bij Mariëtte van der Leij via mvdleij@sigra.nl 

Download handleiding
Download poster
Download antwoordformulier
Download algemene rondes (algemeen, schatten, waar of niet waar, fotoronde)
Download afdelingsspecifieke rondes (primair proces, HRM, bestuur)
Link naar muziekronde

Alle bestanden zijn te downloaden in Word of Powerpoint onder 'Relevante informatie' (in de kolom links van de pagina).

 • Podcast

We hebben een podcast gemaakt in samenwerking met Moraya de Haan. Moraya heeft een nummer geschreven over haar ervaring met privacy in de jeugdzorg, ‘Dossier 107’. Hoe is het om in een dossier beschreven te zijn? Wat is privacy voor haar? En wat wil ze zorgmedewerkers meegeven? Beluister het in de Sigra Privacy Podcast.

 • Videopodcast en factsheets over zorg op afstand

Werk je bij de (inkoopafdeling van) een zorginstelling, ben je FG binnen de zorg, bekleed je een bestuursfunctie of ben je een softwareontwikkelaar binnen een zorgorganisatie? In de videopodcast 'Zorg op afstand' van ICTRecht staan de juridische aspecten van zorg op afstand centraal. je krijgt er antwoord op vragen als: welke afspraken moet je maken en aan welke verplichtingen moet je voldoen om de kwaliteit van beeldschermzorg juridisch te waarborgen? ICTRecht vertaalt de wet- en regelgeving naar de praktijk van de zorgaanbieder (en ICT-dienstverlener). Schrijf je hier in en ontvang de videopodcast in je mail. Er zijn ook factsheets over zorg op afstand te raadplegen. 

 • Poster en folders

Er zijn verschillende folders en posters ontwikkeld waarin situaties zijn uitgewerkt waarin de privacy wordt geschonden. In de folders staan tips en uitleg over hoe deze situaties te voorkomen zijn. Download hier de poster voor Pas op privacy op uw werkplek, buiten uw werkplek e-mailen. En de posters Pas op met werk en privé en Pas op privacy met social media (te printen in A3-formaat). Ook is er een nieuwe poster: Pas op privacy beeldbellen. Een poster voor de cliënt.

Verder kan je de volgende folders downloaden:     

Folder Pas op privacy op uw werkplekFolder Pas op privacy buiten de werkomgevingFolder Pas op privacy met emailenFolder Pas op privacy met social mediaFolder Pas op privacy met werk en privéFolder Pas op privacy in een openbare ruimtePas op privacy in een openbare ruimte - voor cliënten

De eerste tien folders zijn voor zorg- en hulpverleners. De laatste folder 'Pas op privacy in een openbare ruimte' is voor de patiënt/client en kun je neerleggen in de wachtkamer.
Print de folders dubbelzijdig op A4-papier, pagina omslaan langs de korte zijde. Vouw ze na het printen dubbel tot een A5-folder.
Knip de folder voor de patient/cliënt na het printen in het midden door, zodat je 2 folders hebt.
Vul op de achterkant in wie binnen jouw organisatie de contactpersoon is voor vragen rond privacy & informatieveiligheid.

 • Overzicht van quizzen, filmpjes, podcasts, boeken en docu's 

- Wil je in jouw organisatie een quiz gebruiken? Hier vind je ter inspiratie een aantal online beschikbare quizzen.
- Bij het geven van presentaties/workshops/e-learning kan het inspirerend werken om filmpjes te gebruiken. We hebben een overzicht gemaakt
- We maakten een overzicht van interessante podcasts waar je collega’s op kunt attenderen. Een populaire en laagdrempelige manier om het bewustzijn rondom privacy te vergroten.
- Ten slotte vind je hier tips over interessante boeken en docu’s over privacy die voor iedereen leuk zijn om te lezen en te kijken.

 • Gouden gedragsregels poster

Er is een format ontwikkeld in de vorm van totaal poster waarop Gouden privacy gedragsregels zijn geplaatst. De poster kun je ophangen op plekken binnen jouw organisatie. 
Ambassadeurs hebben een bestand ontvangen waarin de regels aan te passen zijn voor de eigen organisatie. Er zijn ook posters per gedragsregel op te vragen.

 • Koffie & Privacy vraagstukken

Dit zijn prikkelende vragen over de vier meest voorkomende situatie van dit jaar.
Je kunt ze bij de koffieautomaat neerleggen om het gesprek met elkaar te voeren als je staat te wachten. Ze zijn heel simpel, hebben niet veel uitleg nodug en zijn maximaal 1-2 zinnen lang. Het is een kaartspel gebaseerd op de vier meest voorkomende situaties. Je kunt het kaartspel ook gebruiken bij een werkoverleg of een privacy workshop/presentatie. Het kaartspel kan je zelf printen. 

 • Pas-op-Privacy-Webcam-covers 

Hackers kunnen via de webcam meekijken en zijn zelfs in staat om het lampje naast de webcam uit te schakelen. Daardoor weet je niet of de webcam aan staat op niet. Door een schuifbaar plaatje op je webcam te plakken (een webcamcover) is dit probleem in een keer opgelost en is je privacy gewaarborgd. Sigra ontwikkelde speciale webcam-covers met het Pas-op-Privacy-logo, deze zijn te bestellen bij Mariëtte van der Leij

 • Pas-op-Privacy-Post-its

Kom je een situatie tegen die niet helemaal in orde is? Attendeer collega’s daar dan op! Je kunt bijvoorbeeld een tip voor een collega op een Post-it schrijven en deze op de situatie plakken die niet in orde is.  SIGRA ontwikkelde hiervoor de speciale Pas-op-Privacy-Post-its en zijn te bestellen. 

 • Banner voor je emailhandtekening

Om andere mensen te attenderen op de campagne en het belang van bewust omgaan met (persoons)gegevens is er een banner die je onder je handtekening kunt plaatsen. Je vindt deze banner links in het menu bij 'Documenten'.


'Hoera! Een DPIA'

Wil je privacy vriendelijk werken, maar weet je niet hoe dit beter kan? Analyseer je werkproces dan met een Data Protection Impact Assessment. Een DPIA is een privacy risico analyse. Het klinkt misschien saai, maar met de aanpak ‘Hoera, een DPIA!’ is het juist leerzaam en leuk. Met dit boek leer je spelenderwijs hoe je privacy vriendelijker kunt werken. Exemplaren van dit boekje kun je bestellen bij bol.com. Wil je meerdere exemplaren? Neem dan contact op met Félice de Charro (FdCharro@sigra.nl) en auteur Frank van Vonderen (Frank.vanvonderen@vka.nl). Zij zorgen dan voor een Sigra-korting.

Extra informatie op de website van SIGRA

Extra achtergrondinformatie over privacy en informatieveiligheid vind je hier.

Wie organiseren de campagne? 

Sinds 2016 hebben we in Sigra-verband gezamenlijk materiaal ontwikkeld. Elk jaar wordt het materiaal geactualiseerd en aangevuld met nieuw materiaal.

#samenprivacybewust

Uiteraard zijn we heel benieuwd wat jullie ermee doen. Als jullie aankomende tijd aan privacybewustwording werken en hierover wat op LinkedIn zetten, plaats dan #samenprivacybewust in het bericht. Zo kunnen we elkaar inspireren en worden alle berichten op een plaats verzameld.  

Meer informatie en/of ambassadeur worden?

Voor meer informatie over de campagne? Neem contact op met Mariëtte van der Leij van Sigra.
Mocht je alleen onderdelen uit het materiaal gebruiken, dan vinden we het fijn als Sigra wel vermeld wordt. 

Als ambassadeur krijg je meer informatie en word je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen. Je kan je bij Mariëtte aanmelden.

Heb je inhoudelijke vragen omtrent privcay en informatieveiligheid in jouw organisatie? Zoek dan contact met de persoon die in jouw organisatie verantwoordelijk is voor het thema privacy of informatieveiligheid.