Grote uitdagingen

Iedereen die ook maar iets met zorg te maken heeft, weet het: we staan voor grote uitdagingen. De komende jaren zal de zorgvraag toenemen, maar het aanbod groeit niet voldoende mee. “We moeten op zoek naar oplossingen om duurdere zorg te voorkomen”, zegt Cliff Bos, CEO en mede-oprichter van CareXS. “Ziekenhuizen doen dat al door af te schalen: patiënten worden eerder naar huis gestuurd, want de zorg daar is goedkoper. Maar de werkdruk voor de thuiszorg gaat dan wel weer omhoog. Wij maken digitale oplossingen om dat te voorkomen en om ook aan huis veilige zorg te kunnen geven.”
Zorg goed en veilig aan huis kunnen leveren verlaagt niet alleen de druk op de zorg, maar kan ook het genezingsproces versnellen. Bos: “Het is bewezen dat mensen thuis beter en sneller herstellen. Ze voelen zich er comfortabeler, ze hebben hun geliefden om zich heen. Alles pleit ervoor om de zorg daar te organiseren, maar dan moet dat wel veilig kunnen.” 

Medicijngebruik en infuuszorg

Een van de oplossingen van CareXS is Meddy, een elektronische toedieningsregistratie waar specialist, apotheek, thuiszorgmedewerkers, huisarts en mantelzorger inzicht kunnen krijgen in het medicijngebruik van een patiënt. Sigra ondersteunt in de Sigra-regio's bij de implementatie hiervan. “Medicijnen zijn een integraal onderdeel van het zorgproces, maar het is ook een ingewikkeld onderdeel”, zegt Bos. “Ik weet dat uit eigen ervaring. Mijn moeder stierf door onbewust onjuist medicijngebruik. Ik wist toen dat ik er mijn levenswerk van wilde maken om zorg thuis veiliger te organiseren. Voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Een verpleegkundige vertelde me laatst dat ze zich veiliger voelde door Meddy te gebruiken. Dat betekent veel voor me, want als je je veilig voelt kun je je werk beter uitvoeren.” 

CareXS wil graag een integrale oplossing bieden voor medicatieveiligheid. Daarom ontwikkelde het bedrijf ook CareXS Ally, voor veilig gebruik van antistollingsmedicatie. Daarnaast werkt CareXS ook aan ‘Connected’ Infuuszorg Thuis, waarmee het bedrijf nu genomineerd is voor de Zorginnovatieprijs. Deze oplossing maakt infuustoediening thuis makkelijker, veiliger en beter controleerbaar. Hiervoor maakt het bedrijf dankbaar gebruik van de expertise van apothekers. Bos: “Met deze technologie kunnen we een infuuspomp digitaal koppelen, het verloop van de toediening digitaal vastleggen en op afstand monitoren. De verpleegkundige die de pomp bedient hoeft zich dan niet meer druk te maken om de verslaglegging, die wordt hiermee geautomatiseerd. Zo kan hij of zij zich focussen op de zorg voor de patiënt.” Binnenkort wordt er ook een medicijndispenser gelanceerd en oplossingen voor diabeteszorg en dialysezorg staan ook nog op het wensenlijstje van Bos. 
“Dat klinkt natuurlijk allemaal veel simpeler dan het is”, zegt de oprichter van CareXS. “En dat is tegelijk ook de kunst: complexe techniek zo inzetten dat het simpel lijkt. Maar er zit veel achter. Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) bijvoorbeeld, maar ook privacy en security moeten van het hoogste niveau zijn, dus je moet goed nadenken over hoe je de data van bijvoorbeeld de infuuspomp koppelt.” De oplossingen voldoen aan verschillende NEN- en ISO-standaarden.

Klanten van CareXS

Klanten van CareXS zijn apothekers, thuiszorginstellingen en (huis)artsen. Zij betalen elk voor hun deel van de oplossing en gebruiken het op hun eigen manier. CareXS Meddy wordt gebruikt in Amsterdam en een groot deel van Noord-Holland, voor de infuuszorg thuisoplossing is vanuit het hele land interesse. 
Bos: “En we krijgen ook al veel aanvragen uit de rest van de wereld voor onze producten. In februari gaan we daarvoor de eerste verkennende gesprekken voeren. Het grote voordeel van Nederland is dat we hier technologie relatief snel omarmen en dus goed kunnen testen in de dagelijkse zorgpraktijk. In Europa worden we gezien als kweekvijver, als een zorgproduct bij ons goed werkt is er al snel internationale interesse.” 

De Zorginnovatieprijs

Met de nominatie voor de Zorginnovatieprijs treedt CareXS voor het eerst naar buiten met wat het bedrijf doet. “We zijn een goed bewaard geheim”, lacht Bos. Ik vind het heel gaaf dat we genomineerd zijn”, zegt Bos. “Het voelt als een erkenning voor waar we met z’n allen zo hard aan werken. Iedereen bij ons heeft als drijfveer om de zorg thuis anders te organiseren, beter te maken. Voor mij is het mijn hoogste streven om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan het maatschappelijk belang.”