Direct contact met arts

Twintig procent van de mensen kampt met een huidaandoening. Dat kan acné zijn of een virus, maar ook een beginstadium van huidkanker. Hoe eerder zo’n huidaandoening wordt ontdekt, hoe beter iemand behandeld kan worden. De app Skinive kan helpen bij die detectie. Zo’n 5.000 dermatologen en huisartsen in de EU en een aantal Oost-Europese landen gebruiken ‘m al voor hun diagnoses. Vanaf dit voorjaar is er in de app-stores ook een versie voor patiënten verkrijgbaar.

De ambities van Skinive zijn groot: de app moet de spil worden in een ecosysteem rondom huidgezondheid, waarin patiënten in direct contact staan met hun artsen. 

Iedereen helpen

“De kracht van Skinive is zijn eenvoud en dat iedereen in de wereld er iets aan kan hebben”, zegt Skinive-CEO Kirill Atstarov. De Wit-Russische ondernemer was ruim tien jaar geleden nog directeur van een IT-outsourcingbedrijf in zijn vaderland. Tot hij en zijn team bedachten dat ze graag zelf producten wilden bouwen voor de medische wereld. “Iedereen wil graag gezond zijn en ik wilde mensen daar graag bij helpen, met technologie”, vertelt hij. “Wij zagen de enorme mogelijkheden van AI voor het stellen van diagnoses en besloten ons daarop te gaan richten.” 

Eerst focusten Atstarov en zijn team zich op radiologie om AI te kunnen gebruiken voor röntgenfoto’s, maar dat bleek een weinig toegankelijke en nogal bureaucratische wereld. Atstarov: “Mijn vrouw had in die tijd iets aan haar huid en toen zagen we in dat je met de juiste technologie ook de camera op een smartphone kunt gebruiken voor diagnoses.”

Bureaucratische processen

In 2019 kwamen Atstarov en zijn team naar Nederland als deelnemer van de Rockstart-programma’s AI en Health. “Daarin hebben we veel geleerd en konden we ons Europese netwerk flink uitbreiden. Ook werkten we aan de verdere professionalisering van ons product. Inmiddels is ons product ISO-gecertificeerd en kregen we ook het Europese CE Mark for Medical Devices. Dat was een erg lang proces met veel bureaucratie, maar dat is het meer dan waard. Daardoor konden we ons ook rechtstreeks tot artsen gaan richten.”  

Van de dermatologen die de app gebruiken krijgt Skinive waardevolle feedback en inmiddels zijn er ook veel huisartsen die de app in hun consulten tevoorschijn toveren. “Misschien is de app voor hen nog wel waardevoller, omdat zij geen specialisten zijn op het gebied van huidaandoeningen”, zegt Atstarov. “Zij kunnen een foto maken, een analyse doen en eventueel om een second opinion vragen. Zij hoeven minder snel door te verwijzen wat enorme besparingen in zorgkosten kan opleveren.” Skinive wil dit jaar ook met verzekeraars in gesprek gaan over de app.

Accurate analyses

Skinive heeft nu negen fulltime en zes parttime medewerkers. Als onderdeel van het programma Dutch Basecamp en een Duits startup-programma start Skinive binnenkort een pilot in India, om meer data te verzamelen van mensen met een gekleurde huid, zodat de app nog accuratere analyses kan maken. 

“Ons doel voor 2022 is om voor alle verschillende aandoeningen en huidskleuren meer dan 95 procent accuraat te zijn”, zegt Atstarov. Het bedrijf is daarmee al goed op weg: onlangs publiceerde het bedrijf een artikel over de accuratesse van de app per aandoening. “Alleen voor virale huidziekten zitten we nog onder de negentig procent, we verzamelen hier meer data over zodat we het algoritme kunnen verbeteren. Ik ben er vooral trots op dat we voor huidkanker en het voorstadium daarvan een accuratesse hebben van meer dan 95 procent, want daarmee gaat het echt over leven en dood.”