Thema 2024: 'Digitale ethiek, balanceren tussen technologie en ethiek'

De bewustwordingscampagne van 2024 staat in het teken van de ethische kant van het werken met nieuwe digitale technologieën, waar steeds meer mee gewerkt wordt in zorg en welzijn. Dit heeft grote impact op ons dagelijks leven. Het is van belang dat we goed nadenken over wat we kunnen en mogen, én of we dat ook wel willen. Ethische overwegingen helpen om misbruik te voorkomen, vertrouwen te behouden en ervoor te zorgen dat technologische vooruitgang ten goede komt aan iedereen.

Doelgroep

De ethische richtlijnen voor betrouwbare AI zijn relevant voor een breed scala aan zorg- en welzijnsprofessionals, waaronder artsen, specialisten, verpleegkundigen, medische onderzoekers, zorgmanagers, beleidsmakers en technische specialisten. Deze richtlijnen helpen ervoor te zorgen dat AI-toepassingen in de zorgsector veilig, effectief en ethisch verantwoord zijn, wat bijdraagt aan betere resultaten en patiënttevredenheid. Innovatiemedewerkers spelen hierbij een cruciale rol. Zij zijn verantwoordelijk voor het integreren van nieuwe AI-technologieën in processen en ervoor zorgen dat deze technologieën voldoen aan de ethische normen en richtlijnen. Door samen te werken met andere zorg- en welzijnsprofessionals kunnen innovatiemedewerkers ervoor zorgen dat AI-systemen niet alleen technisch robuust en veilig zijn, maar ook bijdragen aan het welzijn van patiënten en de samenleving als geheel.

Campagnemateriaal 2024

Het Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid heeft voor Sigra-leden middelen en workshops ontwikkeld om in de eigen organisatie het goede gesprek te voeren. Download onze campagnemiddelen en verspreid ze in je organisatie. 

Brochure ‘Ethische richtsnoeren’ voor het waarborgen van betrouwbare AI

In onze brochure ‘Ethische richtsnoeren’ gaan we dieper in op digitale ethiek in de zorg, het kader voor betrouwbare AI, de ethische beginselen, de vereisten en het controleren van betrouwbare AI. 


Digitale folders rondom de ethische beginselen 

De grondslagen voor betrouwbare AI bestaan uit vier ethische beginselen​. Download hier onze digitale folders rondom deze ethische beginselen en verspreid ze in je eigen organisatie.


Brochure ‘Vereisten voor betrouwbare AI’

Voor de verwezenlijking van betrouwbare AI zijn er zeven belangrijke vereisten. Behandel en evalueer deze vereisten voortdurend gedurende de levenscyclus van het AI-systeem. In deze brochure gaan we dieper in op de zeven vereisten.

Aanpak Begeleidingsethiek bij sociaal technologische innovaties

Op donderdag 10 oktober van 14.00 tot 17.00 uur vond de bijeenkomst 'Digitalisering en ethische vraagstukken? Samen doen!' plaats. In de sessie stond de 'Digitale voordeur' centraal. De deelnemers maakten met de Aanpak Begeleidingsethiek en hoe je deze toepast bij het gebruik van technologieën in de eigen organisatie.

De Aanpak Begeleidingsethiek verwijst naar een methodologie die zorg- en welzijnsorganisaties helpt om ethische afwegingen te maken bij het gebruik van technologie. De focus ligt op de vraag ‘hoe’ technologie wordt toegepast, in plaats van ‘of’ het moet worden toegepast. Deze aanpak richt zich op concrete toepassingen van technologie in een bestaande context en plaatst de betrokkenen centraal. De aanpak is ontwikkeld door de werkgroep ethiek en digitalisering van ECP|Platform voor de Informatiesamenleving. Wil je ook een workshop begeleidingsethiek organiseren?​ Drie Sigra-medewerkers kunnen de workshop organiseren en daaraan leiding geven. Neem contact op via pi@sigra.nl.  Lees meer over de Aanpak Begeleidingsethiek.

Inspiratie voor jong en oud

Doe inspiratie op door verschillende series, bijeenkomsten en theatervoorstellingen te bekijken. Door deze te zien besef je nog meer dat het cruciaal is om ethisch te handelen bij het introduceren van nieuwe technologieën, aangezien ze grote invloed hebben op ons dagelijks leven en de maatschappij.
 

Campagnemateriaal voorgaande jaren

Bekijk hier alle campagnematerialen van voorgaande jaren.