Belangrijke websites bij geldzorgen

Websites om als werkgever op intranet te plaatsen. 

  • Geldfit verwijst door naar de juiste instanties

Elke gemeente regelt het aanbod zoals minimaregelingen en budgetcoaching anders. Daarom is het voor mensen met geldzorgen belangrijk om bij de juiste instantie in zijn of haar eigen regio uit te komen. Het advies vanuit gemeentes is daarom dat mensen gebruik maken van de website Geldfit als startpunt. Hierop zijn vrijwel alle gemeentes aangesloten.

Via de Geldfit-test krijgt men een persoonlijk advies. De invuller wordt doorverwezen naar passende ondersteuning op basis van de situatie en locatie. Via een aantal vragen komt de invuller uit bij het juiste loket in diens eigen gemeente bijvoorbeeld bij een budgetcoach in de buurt of een buurtteam. Ook is het mogelijk om anoniem contact op te nemen via 0800-8115.

  • Inzicht in tegemoetkomingen via BerekenUwRecht

Om te zien op welke tegemoetkomingen iemand recht kan hebben is er de website BerekenUwRecht. In een paar stappen kan iemand zien op welke bedragen diegene mogelijk recht heeft. Ook is te zien waar dit is aan te vragen.

  • Tips en informatie over allerlei thema’s rondom geld

Op de website Wijzeringeldzaken staan verschillende thema’s uitgewerkt rondom geld. Het wijst de weg naar betrouwbare informatie over geldzaken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen.

Voorzieningen per regio/gemeente

Elke gemeente regelt de voorzieningen anders. Hieronder een overzicht van de voorzieningen/contactinformatie of informatiepagina’s van de grotere gemeentes in het Sigra werkgebied. Download het document om de informatie te delen met medewerkers of op intranet te plaatsen.  

Tips voor werkgevers

  • De website Financieelfittewerknemers.nl biedt informatie en hulp aan werkgevers om medewerkers te ondersteunen. Tips gaan bijvoorbeeld over: hoe herken je geldzorgen, hoe maak je het bespreekbaar, naar wie kun je doorverwijzen, hoe werkt loonbeslag.
     
  • Overzicht checklists (financieelfittewerknemers.nl) Een overzicht van praktische checklists voor medewerkers. De checklists gaan in op levensgebeurtenissen, geven tips bij geldzorgen of helpen bij het maken van een keuze. Deze zijn te plaatsen op intranet, uit te printen en tijdens een persoonlijk gesprek aan te bieden aan medewerkers geven.
     
  • Het Nibud helpt bij geldproblemen van medewerkers. Op de website van het Nibud vind je informatie over het vroeg signaleren van geldproblemen bij medewerkers, een kostenscan, gesprekshandreikingen en een factsheet loonbeslag. Ook bieden zij workshops en coaching aan werkgevers. een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.
     
  • E-learnings Aanpak laaggeletterdheid herkennen. De online lessen zijn bedoeld voor iedereen die in het werk te maken heeft met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Je leert er laaggeletterdheid mee herkennen en leert wat je kunt doen. Er zijn zes gratis e-learnings voor de thema’s gezin, kraamzorg, gezondheid, werk, financiële zelfredzaamheid en dienstverlening.
     
  • Stappenplan bij loonbeslag Loonbeslag (financieelfittewerknemers.nl) Als een medewerker zijn rekeningen niet betaalt, kan er beslag gelegd worden op zijn inkomen. Dit heet loonbeslag. Een deurwaarder die beslag wil leggen op het inkomen, vraagt de werkgever om informatie. Dit is een belangrijk signaal dat een medewerker financiële problemen heeft. Ga dan zo snel mogelijk in gesprek met de medewerker. Met dit stappenplan kun je een medewerker met loonbeslag helpen.
     
  • Als er beslag is gelegd op het inkomen moet er minimum bedrag overblijven voor de kosten van levensonderhoud. Dit is de beslagvrije voet. Uitleg beslagvrije voet Home | Uw beslagvrije voet.  

 

Verder lezen

Onderzoeken over geldzaken van medewerkers:
 

Meer informatie