Het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC) is een grootschalig regionaal initiatief om patiënten en cliënten met één of meer chronische aandoeningen op afstand te ondersteunen met digitale thuismonitoring, ziektemanagement en preventie. Het afgelopen jaar werd het transformatieplan voor het DGC goedgekeurd. Het is een van de vier plannen die inmiddels in uitvoering is binnen het thema Multimorbide patiënten & kwetsbare ouderen.
Ondersteuning op afstand
“Met het Digitaal Gezondheidscentrum geven we mensen meer regie op hun gezondheid en verbeteren hun kwaliteit van leven”, zegt regionaal programmamanager Lina Mooren. “Ze staan via hun mobiel of tablet in contact met een verpleegkundig telecoach en bepalen hun eigen gezondheidsdoelen. De app ondersteunt daarbij. Het mooie is dat daarbij breed wordt gekeken vanuit een 360-graden blik. Naast de fysieke gesteldheid krijgen ook sociaal en mentaal welzijn en zingeving aandacht.”
Positieve gezondheid
De app is gericht op de zes dimensies van positieve gezondheid (zie hieronder) en biedt veel meer dan de informatie die voorheen in een folder werd gegeven. Zo biedt de app algemene informatie over iemands ziekte, maar bijvoorbeeld ook educatieve video’s, educatiemodules, mindfulness-oefeningen en tips over wearables zoals een stappenteller of smartwatch. Gebruikers krijgen hiermee tools in handen om meer inzicht in hun ziekte te krijgen en daarmee hun zelfvertrouwen en zelfzorg te versterken.
De 6 dimensies van positieve gezondheid:
- Lichaamsfuncties Doel: Ik voel me gezond en fit
- Mentaal welbevinden Doel: Ik voel positieve emoties
- Zingeving Doel: Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
- Kwaliteit van leven Doel: Ik heb regie over mijn leven
- Meedoen Doel: Ik heb goed contact met andere mensen
- Dagelijks leven Doel: Ik kan goed voor mezelf zorgen
Digitaal waar het kan, fysiek als het moet
Gebruikers van de app kunnen zelf meetgegevens invoeren van vitale waarden, zoals een hartslag of bloeddruk of ze kunnen vragenlijsten invullen over hun fysieke, mentale en sociale gesteldheid. Hierdoor hoeft de patiënt niet meer fysiek naar het ziekenhuis te komen én wordt de patiënt gemonitord en gecoacht door de verpleegkundig telecoach.
Als drempelwaarden worden overschreden, komt de telecoach in actie. Hiervoor staat het DGC via het Zorgplein van de toekomst in contact met de nieuwe Spoedeisende Medische Dienst die indien noodzakelijk de zorg fysiek oppakt. Op die manier werken we samen digitaal waar het kan en fysiek als het moet.
“We moeten het schaarse zorgpersoneel slim inzetten”, zegt Mooren. “Dat betekent alleen fysiek waar het echt nodig is. Dat wil zeggen: als een cliënt, patiënt of een mantelzorger het niet zelf kan. Het DGC biedt hierbij een innovatieve uitkomst met nog maar één keer per jaar een gezondheidsgesprek via beeldbellen om de doelen voor het komende jaar te bepalen.”
Steeds meer partners sluiten aan
Al in 2022 ontstonden de eerste ideeën voor een digitaal gezondheidscentrum bij onder meer het Rode Kruis Ziekenhuis, Heliomare en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Om goede zorg te kunnen leveren aan multimorbide patiënten was integratie nodig van het sociaal domein en verschillende typen zorg, waaronder huisartsenzorg, VVT, revalidatiezorg en ziekenhuiszorg. Op dit moment is er al een goede samenwerking tussen het Rode Kruis Ziekenhuis, de huisartsen in Midden- en Zuid-Kennemerland, ViVa! Zorggroep, Heliomare en verschillende onderdelen van de gemeenten. Deze samenwerking wordt in de toekomst verder uitgebreid met fysiotherapeuten, GGZ, diëtisten, andere eerstelijns therapeuten en aanbieders uit het sociaal domein.
Eerste resultaten zijn positief
Het DGC doet goede ervaringen op met de gezondheidsgesprekken die de verpleegkundig telecoach voert met de patiënt of cliënt. Door de focus op positieve gezondheid en de 360-graden blik lijkt de werkwijze al een preventieve werking te hebben.
Zo’n 1.500 mensen maken inmiddels gebruik van de app. Bij deze groep lijkt al sprake van een daling van het aantal herhaalbezoeken aan zorgverleners. Ook blijkt uit de gebruikersevaluatie dat mensen zich veiliger voelen. Dit komt onder meer doordat zij doorlopend worden gemonitord in plaats van alleen tijdens hun bezoek aan de zorgverlener. Ook hoeven ze als ze iets willen weten of nodig hebben niet te wachten op hun volgende afspraak. Ze kunnen dan gewoon de app gebruiken.
Mooren: “Begin 2025 wordt verder onderzocht hoe het Digitaal Gezondheidscentrum en de andere plannen in de regio goed op elkaar kunnen aansluiten. Zo garanderen we toegankelijkheid en goede kwaliteit van zorg in de regio Kennemerland, ook in de toekomst.”
Op dit moment kunnen de cliënten en patiënten van de volgende 13 zorgpaden gebruikmaken van het DGC:
- COPD
- Hartfalen
- Hoofdpijn
- Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn
- Prehabilitatie bij darmkanker
- Slaapapneu
- Chronische pijn
- Parkinson
- Verhoogd vasculair risico
- Geriatrische revalidatiezorg
- Prikkelbaredarmsyndroom
- Plasklachten
- Oncologie dagbehandeling
Meer weten?
Wil je meer weten over het DGC? Kijk dan op de website van het RKZ. En wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het DGC? Volg dan het DGC op LinkedIn.
Over Kennemerland in beweging
Dit project is onderdeel van het Regioplan Kennemerland dat in het kader van het IZA / GALA traject de zorgtransformatie in de regio stimuleert. Sigra vertegenwoordigt in deze regionale opgave de bij haar aangesloten zorgaanbieders en werkt hierin nauw samen met gemeenten, zorg- en welzijnsaanbieders en zorgverzekeraars.