SLIM-regeling: investeren in leren en ontwikkelen
De SLIM-regeling is de meest vergelijkbare subsidiemogelijkheid voor wat SectorplanPlus bood. Deze regeling is opgeknipt in verschillende subsidies. De regeling stimuleert leren en ontwikkelen binnen het mkb en samenwerkingsverbanden. Ook omvat de SLIM-regeling scholingssubsidie voor sectorale ontwikkelpaden.
- Mkb-bedrijven:
- In maart 2025 was de eerste aanvraagronde.
- De tweede ronde opent in september 2025.
- Samenwerkingsverbanden:
- In juni 2025 opent de mogelijkheid om aanvragen in te dienen.
- Scholingssubsidie sectorale ontwikkelpaden
- Deze subsidie vergroot de instroom en doorstroom binnen cruciale sectoren en stimuleert overstappen tussen sectoren. Scholing moet passen binnen de ontwikkelpaden die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft goedgekeurd. Het scholingspakket is te vinden Rijksoverheid.nl en Leeroverzicht.
- Individuele organisaties:
Organisaties in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg of sociaal werk kunnen tot en met 30 juni 2025 aanvragen indienen. Voor deze branches zijn er ontwikkelpaden gemaakt die zijn goedgekeurd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dus enkel organisaties die onder deze branches vallen kunnen nu een aanvraag indienen. - Collectieven:
In september 2025 opent een nieuwe aanvraagmogelijkheid. RegioPlus onderzoekt momenteel een collectieve aanvraag en is hierover in gesprek met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Meer informatie over de SLIM-regeling
RegioPlus organiseert op 11 juni (ouderenzorg), 16 juni (sociaal werk) en 23 juni (gehandicaptenzorg) drie webinars om werkgevers te informeren over deze ontwikkelpaden. Lees meer informatie over de drie branchespecifieke webinars op regioplus.nl
Subsidieregeling Praktijkleren
De Subsidie Praktijkleren biedt een tegemoetkoming van €2.700 per praktijk- of werkleerplaats. Deze regeling dekt kosten voor begeleiding en helpt organisaties om leerplekken te creëren.
- Aanvraagperiode: 2 juni tot en met 17 september 2025.
Subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg
Deze subsidie Praktijkleren is specifiek voor mbo-studenten die via de derde leerweg een opleiding volgen. Er is €2.700 beschikbaar per praktijk- of werkleerplaats.
Aanvraagperiode: 4 tot en met 29 november 2025.
Stagefonds Zorg: meer stageplaatsen in de zorg
Met het Stagefonds Zorg kunnen zorgorganisaties stageplaatsen creëren en de begeleiding versterken. Deze subsidie vergoedt een deel van de kosten, zodat meer studenten praktijkervaring kunnen opdoen.
Branchespecifieke subsidies: extra ondersteuning per sector
Naast de algemene subsidies zijn er ook regelingen voor specifieke branches:
- Stimuleringsregeling t.b.v. regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek in de huisartsenpraktijk
Met de stimuleringsregeling wil SSFH goede ideeën voor het creëren van stageplaatsen en het werven en behouden van medewerkers een kans geven. Daarnaast wil het regionale samenwerking bevorderen, zodat de arbeidsmarktkrapte op de meest geschikte manier kan worden aangepakt. Met de regeling kan een samenwerkingsverband van bijvoorbeeld huisartsen een financiële bijdrage aanvragen voor de realisatie of doorontwikkeling van een vernieuwende aanpak of instrument - Stimuleringsregeling Stageplaatsen huisartsenpraktijk
Via deze stimuleringsregeling kan een huisartsenpraktijk een vergoeding krijgen voor stageplaatsen en een vergoeding voor de praktijkbegeleiding bij stageplekken voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Voorwaarden en aanvragen: voorwaarden-stimuleringsregeling-2024.pdf - Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling
Deze regeling financiert opleidingen in een Jeugd ggz-instelling die zorg biedt aan jongeren tot 18 jaar. De exacte opleidingen en meer informatie over de regeling vind je hier. - Beschikbaarheidbijdrage medisch-specialistische zorg
Een aantal zorgopleidingen en zorgfuncties wordt bekostigd via een subsidie, de zogenoemde beschikbaarheidbijdrage. De exacte opleidingen en meer informatie over de regeling vind je hier. - Strategisch opleiden medisch-specialistische zorg
Deze subsidieregeling stimuleert instellingen die medisch-specialistische zorg verlenen te investeren in het opleiden van personeel. - Opleiding tot advanced nurse practitioner en tot physician assistant
Deze subsidie is bedoeld om de buitenschoolse kosten van de opleidingen tot advanced nurse practitioner en tot physician assistant te bekostigen.
SectorplanPlus
SectorplanPlus stopt definitief per 1 januari 2026
Sigra ondersteunt zorg- en welzijnsorganisaties binnen de Sigra-regio bij het aanvragen en verantwoorden van deze subsidie.

Meer informatie
