Het doel van het project is crisisopnamen van thuiswonende ouderen met complexe problemen voorkomen door een betere samenwerking en preventieve aanpak van huisartsen, GGZ, verslavingszorg, ouderenzorg, ziekenhuizen en GGD.

Samen de beste aanpak kiezen

“Zorgprofessionals kwamen zo’n twee jaar geleden zelf met het idee”, vertelt extern regionaal projectleider Jan den Bakker. “Zij liepen regelmatig vast omdat de problemen van hun cliënten vaak meerdere zorgdomeinen beslaan. Denk aan geriatrie, psychiatrie, somatiek en verslaving. Vaak hebben ze ook problemen op sociaalmaatschappelijk gebied. Door een overleg in het leven te roepen met alle benodigde expertise aan boord kunnen de specialisten nu in gezamenlijkheid de beste aanpak voor een cliënt kiezen.” 
 

Crisisopname voorkomen

In het preventief crisisoverleg worden afspraken gemaakt over een passende aanpak. Als er meer nodig is, is een consult mogelijk van een professional uit één van de domeinen of kan een regiebehandelaar worden aangewezen. In het geval van leemtes in het zorgaanbod gaat er een signaal naar de bestuurders van betrokken welzijns- en zorgorganisaties. Zij kunnen dan werken aan oplossingen. Den Bakker: “Professionals werken zo samen aan tijdige, passende zorg voor deze groep kwetsbare ouderen en voorkomen dat ze onnodig worden doorverwezen of tussen wal en schip raken met een crisisopname tot gevolg.” 

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de wijkteams. Zij komen bij de cliënten thuis, weten wat er speelt achter de voordeur en bouwen een duurzame band met hen op. Deze band is vaak cruciaal om cliënten te bewegen mee te werken aan behandeling die erger voorkomt. 
 

Succesvolle start

Het eerste preventief crisisoverleg was al direct succesvol, vertelt Den Bakker. “De professionals bespraken de cliënten vanuit verschillende invalshoeken en kwamen gezamenlijk tot een aanpak. Zorgverleners nemen op deze manier samen verantwoordelijkheid voor een cliënt, waar ze voorheen soms vastliepen, omdat een cliënt niet op z’n plek zat en niemand hem wilde overnemen.” 
 

Samenwerken in wijkgerichte zorg

De gezamenlijke verantwoordelijkheid betekent wel dat je van elkaar op aan moet kunnen. Er moet onderling vertrouwen zijn. Den Bakker is daarover erg positief: “Zowel bestuurders als zorgprofessionals werken in de regio al goed samen en er is vertrouwen. Een belangrijke basis is de samenwerking in wijkgerichte zorg. Daarin werken de specialist ouderengeneeskunde en de verpleegkundige ouderenzorg samen met huisartsen. Dit willen we samen verder ontwikkelen en verstevigen.” 

De regio hoopt dat met de nieuwe werkwijze zo’n 20% van de jaarlijks 400 crisisopnamen kan worden voorkomen.

We zijn trots op Kennemerhart, Zorgbalans, Stichting Sint Jacob, HZK (huisartsen Zuid- en Midden-Kennemerland), GGZ inGeest, Brijder, GGD Kennemerland, Spaarne Gasthuis en Buurts met dit mooie resultaat.


Crisisopname voorkomen? Meld je cliënt aan voor het overleg

Heb je een oudere cliënt met meerdere aandoeningen? Loop je vast door de scheiding van zorgdomeinen, de beperkte capaciteit of een lange toegangstijd en dreigt een crisisopname in de toekomst? Meld je cliënt dan aan voor het preventief crisisoverleg door een e-mail te sturen naar EMZ@kennemerhart.nl met daarin: 

  • de problematiek
  • reeds ingezette acties
  • de vraagstelling


Wanneer de aanvraag voldoet aan de criteria voor multiproblematiek nodigt het team je uit voor het preventief crisisoverleg, waarin de casus wordt besproken. Het overleg vindt online plaats op de eerste maandag van de maand tussen 15.00 en 17.00 uur.

Over Kennemerland in beweging

Dit project is onderdeel van het Regioplan Kennemerland dat in het kader van het IZA / GALA traject de zorgtransformatie in de regio stimuleert. Sigra vertegenwoordigt in deze regionale opgave de bij haar aangesloten zorgaanbieders en werkt hierin nauw samen met gemeenten, zorg- en welzijnsaanbieders en zorgverzekeraars.