Wat gaat Sigra doen

Sigra zit samen met Medical Fit als regio coördinator in de projectorganisatie. In januari 2022 is Zorgring en RijnmondNet gestart met een pilot in Noord-Brabant. Sigra volgt deze pilot om te leren wat organisaties nodig hebben om zonder de fax te werken.

We ontwerpen voor alle regio's een toolkit waar organisaties mee aan de slag kunnen om de fax uit het stopcontact te krijgen. We gaan daarvoor in gesprek met organisaties en we kijken welke processen aangepast kunnen worden om zonder de fax te werken. Het realiseren van een faxloze zorg is vooral een gedragsverandering, want er zijn werkbare technologische alternatieven. Daarom bieden we ook ondersteuning bij het zoeken en implementeren van een digitaal alternatief. We verwachten dat we vanaf oktober 2022 starten met de implementatie van een faxloze zorg in de regio's Amsterdam en Amstelland. 
 

Waarom moet de fax weg?

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ben je verplicht om er voor te zorgen dat de informatie veilig overgedragen wordt. Op basis van de huidig geldende normen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy is de fax niet geschikt voor het uitwisselen van bijzondere persoonsgegevens. 
 

Wanneer

Uiterlijk eind 2024 is de fax de zorg uit

faexit_logo

Faexit

Faexit is een landelijk initiatief van De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), RSO Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en heeft als doel om zorginstellingen in de periode 2022-2024 te ondersteunen met de transitie van het vervangen van de fax voor een veilig digitaal alternatief voor uitwisseling van patiëntinformatie. Vanuit Sigra zijn Bas van den Haak en Veronique ten Holter verantwoordelijk. Veronique werkt vanuit RSO Nederland mee in de landelijke projectgroep. Bas van den Haak werkt op regionaal niveau mee aan Faexit.