Het begin is er in het BovenIJ ziekenhuis

In oktober is er een grote stap binnen BovenIJ ziekenhuis gezet. Het ziekenhuis heeft een nieuwe versie van het EPD in gebruik genomen, waarmee eOverdracht mogelijk is. Een verpleegkundige kan nu direct vanuit het dossier nazorg voor de patiënt aanvragen als dat nodig is. De juiste gegevens en documenten komen dan automatisch in Point, waar de zorginstelling de aanvraag kan bekijken.

Anita Veenstra, CNIO van het BovenIJ ziekenhuis legt uit wat de voordelen voor de verpleegkundigen zijn: ‘’Sinds de overstap naar de nieuwe versie van het EPD hebben wij onze manier van aanvragen van nazorg en overdragen op een andere manier ingericht. Het belangrijkste streven is registreren aan de bron en hergebruik van deze informatie. Als we nazorg willen aanvragen gaan we nu niet meer informatie vanuit het EPD 'knippen' en 'plakken' in POINT, maar beginnen in ons EPD. Dit scheelt veel overtypwerk en alle informatie die relevant is, wordt automatisch meegenomen in de aanvragen en overdrachten. Dat maakt het niet alleen makkelijker, maar ook veel veiliger. Het is wel even wennen. Voor de verpleging is het een andere werkwijze, maar ook voor de transferverpleegkundige heeft dit ook grote gevolgen in hun proces waarbij POINT nog steeds een belangrijke ‘makelaarsrol’ heeft. Er zijn nog wel een behoorlijk aantal stappen te nemen om tot het eindelijke ‘stip aan de horizon’ te komen waarbij de eOverdracht helemaal geïmplementeerd is. Maar het begin is er zeker!”

Overdrachtsbrieven sterk verbeterd

Een deel van de overdrachtsinformatie richting nazorg is nu gestandaardiseerd. De instellingen die de nazorg leveren merken dat de overdrachtsbrieven van BovenIJ die zij uit Point ophalen een stuk verbeterd zijn.

Als ook de ECD’s van de zorginstellingen zijn aangesloten kan iedereen volledig profiteren van eOverdracht en informatie digitaal overnemen in het dossier. Naar verwachting kunnen de instellingen binnen het samenwerkingsverband medio volgend jaar onderling digitaal heen en weer overdragen. Daarmee is de weg geplaveid voor andere zorginstellingen. We kunnen dan digitaal overdragen naar alle aangesloten zorginstellingen in het land.