Spreker Ruud Veltenaar neemt ons mee naar de aarde van toekomst met een dikke knipoog naar de zorg

Volgens Ruud zijn we in transitie naar een betere wereld. Een transitie in het belang van de meerderheid in plaats van solidariteit naar de minderheid. Hij vraagt zich af of het erg is om 30% van je welvaart terug te geven zodat we met z’n allen meer welzijn krijgen. Wanneer heb je voor het laatst iets gekocht wat je niet nodig hebt? Er zijn 4 miljard armen op de wereld die nog niet gevaccineerd zijn tegen corona en wij zijn hier in Nederland al aan het praten over de boosterprik. 

Hoe komen mensen tot bloei in hun werk? 
Dat is de vraag die we horen te stellen als onderdeel van de oplossing voor het personeelstekort in de zorg en welzijn. Auke Klijnsma, manager Arbeidsmarkt & Onderwijs bij Sigra, vertelt dat er ruim 3000 vacatures openstaan. ‘Met meer mensen lossen we het niet op, want we zien ook dat mensen de sector verlaten’, zegt hij. We moeten goed kijken naar hoe de mensen tot bloei komen in hun werk. 

Hoe werkt deze mindset in de praktijk? 
Astrid Bijl, hoofdverpleegkundige bij Amsterdam UMC, laat zien dat deze mindset ook in de praktijk werkt. Ze vertelt over de door haar ontwikkeld model waarmee ze 30% minder verpleegkundigen nodig hebben. Dat kan door de werkzaamheden beter te verdelen. Mensen die ruimte hebben tot de arbeidsmarkt vullen die vrijgekomen 30% in. Zo kijk je niet meer naar de functies, maar naar de talenten en ambities van mensen. Het resultaat is dat de teams niet meer bestaan uit mensen die hetzelfde werk kunnen, maar uit mensen die elkaar juist aanvullen. Zo sta je als team sterker.