De setting

Hoewel niet volgens plan, konden we vanwege de geldende coronamaatregelen niet anders dan de sessie digitaal organiseren. En dat vlak voor de feestdagen aan het begin van de avond. De twaalf deelnemers hadden er al een volle werkdag opzitten of belden in vanuit hun vakantiehuisje. Best een uitdaging.

Het metaforenspel

De bedoeling van het Metaforenspel is dat de deelnemers uit verschillende metaforen een favoriet kiezen. Vervolgens krijgen de deelnemers de opdracht om op zoek te gaan naar woorden en beelden die de metafoor omschrijven. Deze woorden en beelden dienen als aanscherping of verrijking van de te formuleren ambitie. 

De deelnemers konden kiezen uit

Metaforenspel afbeelding

Als onze ambitie een sport is…

De deelnemers kozen honkbal. Niemand uit de groep beoefent deze sport actief, maar iedereen had positieve associaties bij deze sport. Een greep uit de genoemde associaties:

'Het vereist strategisch inzicht'
'Het is de ultieme teamsport'
'Vereist sterke gezamenlijke verantwoordelijkheid'
'Het brengt je thuis'
'Discipline nodig'
 

Ombuigen naar een gezamenlijke ambitie

De volgende stap was om deze beschrijvingen om te buigen naar een gezamenlijke ambitie. De discussie was constructief en levendig. Na iets meer dan een half uur hadden we een realistische en uitdagende ambitie geformuleerd waar alle beschrijvingen in zijn verwerkt en waar iedereen zich in kon vinden. Uit de evaluatie bleek dat de deelnemers erg positief waren over deze spelvorm. Zij gaven aan dat er in korte tijd heel veel bereikt was.

Wil je de Sigra Samenwerkingsspellen ook binnen jouw organisatie inzetten? Neem contact met ons op via games@sigra.nl. En we bespreken vrijblijvend wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Of wil je zelf aan de slag? Bestel het boek 'Spelen met Samenwerken'

Samenwerkingsspellen boek

Sigra samenwerkingsspellen

Creativiteit en spel dragen bij een betere samenwerking. Sigra heeft daarom een aantal spellen ontwikkeld, de Sigra Samenwerkingsspellen. Weg van de agenda’s en notulen werk je op speelse wijze aan het versterken van de samenwerking met anderen binnen en buiten je eigen organisatie. Leuk, leerzaam en waardevol. De Samenwerkingsspellen zijn ontwikkeld om 55 jaar samenwerking binnen Sigra te vieren. Lees meer. 

Meer informatie