SIGRA speelt met inspiratiedag in op de arbeidstekorten in de zorg en welzijn

09-11-17
Sterk in je werk inspiratiedag - SIGRA

In samenwerking met het UWV organiseerde SIGRA op 29 september de Sterk in je Werk inspiratiedag, om UWV klanten (nieuw) perspectief te bieden in de sector. Ongeveer vijftig deelnemers volgden vier workshops en gingen het gesprek aan met potentiële werkgevers op de georganiseerde banenmarkt. 

De Sterk in je Werk inspiratiedag bij het UWV was een unieke samenwerking tussen SIGRA, het UWV en de twee loopbaanadviesbureaus – Nieuwzorg en Enroute – die gezamenlijk inspelen op de arbeidstekorten in de zorg en welzijn. Deelnemers werden uitgenodigd via het UWV en bestonden uit zij-instromers en mensen die graag opnieuw in de zorg en welzijn willen werken. Het resultaat was een enthousiaste gevarieerde groep van jong tot oud, die mbo en hbo zijn opgeleid.

Alle deelnemers volgden vier workshops. Drie workshops waren gericht op het verbeteren van vaardigheden: Hoe profileer ik mezelf? Hoe geef ik op een collegiale manier mijn grenzen aan? Hoe blijf ik plezier houden in mijn werk wanneer ik een baan heb gevonden? Voorafgaand aan de inspiratiedag maakten alle deelnemers een Talentenscan, die speciaal voor dit project ontwikkeld is door Ixly en Nieuwzorg. De uitslag biedt onder meer een persoonlijk competentieprofiel en geeft aan welke beroepssector het beste (en minder goed) bij de deelnemer past. Deze resultaten werden in een focusgesprek met een coach besproken.

Afsluitend kregen de deelnemers de mogelijkheid om in gesprek te gaan met zorgaanbieders die vertegenwoordigd waren op de banenmarkt, zoals Amsta, Amstelring en Cordaan Thuisdiensten. Ook was er ruimte om in gesprek te gaan met een loopbaancoach en was het UWV beschikbaar voor vragen. De banenmarkt was voor de aanbieders een mooie gelegenheid om een invulling te krijgen op openstaande vacatures.
Het was een dag met tevreden werkgevers en enthousiaste deelnemers. “In tegenstelling tot andere workshops, gaf mij deze dag veel energie en toegevoegde waarde bij het vinden van een nieuwe baan”, aldus één van de deelnemers.

Sterk in je werk – zorg voor jezelf

Sinds begin 2017 coördineert SIGRA het project ‘Sterk in je Werk - zorg voor jezelf’ voor de regio Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland-Noord. Het initiatief biedt kosteloos loopbaanbegeleiding voor zorg- & welzijnsmedewerkers en voor mensen die graag (opnieuw) in de zorg en welzijn willen werken. Het doel is medewerkers wendbaarder en mobieler op de arbeidsmarkt te maken. Daarnaast maakt het zij-instromers bewust van baan- en opleidingsmogelijkheden in de sector die aansluiten bij hun kwaliteiten en interesses. Nieuwzorg verzorgt de loopbaanbegeleiding in Groot-Amsterdam en Enroute in Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland-Noord. De begeleiding bestaat normaal gesproken uit twee tot drie individuele gesprekken en een loopbaantest. De inspiratiedag bevat dezelfde elementen en streeft hetzelfde doel na, maar wordt in groepsverband (workshops) gegeven. Deelnemers leren op deze manier niet alleen meer over zichzelf maar ook van elkaar.

Breng Sterk in je Werk onder de aandacht bij uw medewerkers

Naast zij-instromers is het initiatief ook bedoeld voor medewerker in de zorg & welzijn. Denk hierbij aan de thema’s duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en werkgeluk. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.sterkinjewerk.nl. Een loopbaancoach uit de regio neemt vervolgens contact op om een eerste afspraak te maken.

Meer weten?

Kijk dan op www.sterkinjewerk.nl. Hier vind u meer informatie over het kosteloos individuele traject. Heeft u vragen over de inspiratiedag of andere vragen? Stel deze dan per e-mail naar sterkinjewerk@sigra.nl

Lees meer over Sterk in je werk