Koppeling tussen programma's Veilig Mailen en ZorgMail

29-01-18
Koppeling tussen programma's Veilig Mailen en ZorgMail - SIGRA

Sinds begin 2018  zijn ‘Veilig Mailen’ van Zorgring NHN en onze Amsterdamse variant ‘Secure e-mail van ZorgMail’ met elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen alle gebruikers van beide modules veilig zorgcorrespondentie uitwisselen met elkaar. 

Zorgring Noord Holland Noord heeft al haar e-mail domeinen gekoppeld. Dit betreft onder andere de aangesloten apotheken, huisartsen, Espria, Evian, Parnassia en de ziekenhuizen in Alkmaar, Den Helder, Beverwijk, Hoorn, Purmerend en Zaandam. Vanuit Amsterdam zijn er maar liefst 80 domeinen gekoppeld, onder andere de zorgorganisaties Amstelrade, Amstelring, Cordaan, de Bascule, Doras, Reade, Zonnehuisgroep Amstelland en de ziekenhuizen AMC, Amstelland, AvL/NKI, BovenIJ, OLVG en de VU. In deze tabel vindt u deze terug. Bovenaan deze tabel staat het domein ‘ringamsterdam.nl’. Hierin is het merendeel van de Amsterdamse huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, klinieken en apotheken veilig te mailen. Alleen al in dit domein bevinden zich meer dan 5.000 mail adressen.

ZorgMail-abonnees dienen eerst aanpassingen door te voeren in hun scripts

Aan ZorgMail Secure E-mail zijn dus veel nieuwe domeinen toegevoegd van zorginstellingen in Noord Holland Noord, middels de koppeling tussen Zorgmail en Veilig Mailen van Zorgring NHN.
Centraal op ZorgMail zijn hiervoor aanpassingen doorgevoerd en om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dient u twee aanpassingen door te voeren. Als de aanpassingen correct doorgevoerd zijn, dan heeft de groene Veilig verzenden knop in Outlook de versie 2.7.0.0. (ga met de muis over de groene knop).

  1. In het domeinboek update script dat door uw organisatie wordt gebruikt, dient de URL waarmee de domeinlijst up-to-date wordt gehouden, te worden aangepast naar URL: https://relay.zorgmail.nl/domainbook_ezda.txt.
    Nadat de URL in het script is gewijzigd, kunt u het script opnieuw uitvoeren.
  2. Daarnaast dient u de Outlook add-in (op de werkstations) bij te werken naar een nieuwe versie, speciaal voor zorginstellingen die zijn aangesloten bij EZDA. De directe downloadlink naar het zip bestand met Outlook Add-in’s is: http://zorgmail.nl/wp-content/uploads/Release-Outlook-Add-in-EZDA.zip

Beide aanpassingen dienen gelijktijdig/kort na elkaar uitgevoerd te worden.
Indien u problemen ervaart of vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze afdeling Customer Support via customersupport@vanadgroup.com of 010-288 1617.

Hoe kunt u zien of een zorgverlener aangesloten is op Veilig Mailen van Zorgring NHN?

Op de website van Zorgring NHN kunt u een overzicht inzien van de aangesloten domeinnamen. U kunt - als uw instelling ook aangesloten is op Veilig Mailen - veilig mailen met iedereen die in het e-mailadres achter het ‘@’ (apenstaartje) een domeinnaam heeft staan die op deze lijst voorkomt. Voorbeeld: u ziet als tweede staan ‘1punthoorn.nl’. U kunt naar iedereen die een e-mailadres heeft dat overeenkomt met: ‘naam@1punthoorn.nl’ veilig een e-mail sturen. Zo ook naar alle vermelde apotheken, huisartsen, ziekenhuizen, GGD,s, etc. Met ‘Ctrl-F’ opent zich de zoekfunctie in deze lijst.

U dient zelf ook aangesloten te zijn op Veilig Mailen of gebruik te maken van een aangesloten ‘veilig mailen e-mail provider' (o.a. ZorgMail, E-zorg).

Hoe kunt u zien of een zorgverlener gebruik maakt van ZorgMail?

Als u al ZorgMail gebruiker bent, kunt u via de adreslijst in Outlook de aangesloten zorgverleners opzoeken. Als dit niet is ingesteld, neem dan contact op met uw IT-afdeling. 

Veilig mailen is onderdeel van het project Digitale informatieoverdracht