In drie stappen veilig mailen volgens de NTA 7516

15-09-20
Veilig Mailen NTA 7516

Verstuur je een mail naar collega-professionals of personen met hierin persoonlijke gezondheidsinformatie? Dan moet je als organisatie voldoen aan de NTA 7516. Binnen 3 eenvoudige stappen mail je voortaan volgens deze norm. 

STAP 1
Ben je nog niet bekend met de NTA 7516? Lees dan eerst de beknopte samenvatting (5 min.). 

STAP 2
- Voer de technische aanpassingen uit voor de NTA 7516. De aanpassingen zijn afhankelijk van de ZorgMail Secure e-mail variant. Dit geldt voor zowel de eerstelijns- als tweedelijnszorginstellingen.
- Enovation levert geen direct support op de technische implementatie. Vraag daarom aan je technisch applicatiebeheerder of mailserverprovider om ondersteuning.
- De beheerder of provider kan voor de uitvoering het stappenplan volgen.
- Bekijk het overzicht van wat er al door Enovation gedaan is en wat je als professional zelf moet doen.

STAP 3
Onderteken de NTA 7516 zelfverklaring. Gebruik deze leidraad als hulpmiddel. De verklaring is onlangs per mail of per brief door Enovation verstuurd. Ook is de verklaring nogmaals persoonlijk gemaild naar iedereen die ZorgMail via SIGRA afneemt. 

Voortaan mail je conform de NTA 7516
Na deze drie stappen mail je voortaan altijd* veilig naar iedere organisatie. Lees de handleiding voor een compleet overzicht van alle aanpassingen.  

Tot slot
- Wil je gebruik maken van de office 365 add-in? Vraag dan een offerte op bij SIGRA via servicemanagement@sigra.nl
- Lees de FAQ. Daar staan antwoorden op vragen zoals: ‘Wat als ik de zelfverklaring niet invul?
- Heb je toch nog vragen? Mail naar zorgmailproductteam@enovationgroup.com

Meer informatie
NTA7516 Site E-novation
Instructievideo’s
Stappenplan Verklaring in- en uitsluitingen
NTA7516 – Veldnorm (2019)

 
*Op dit moment geldt dat wanneer er een mail wordt verzonden er altijd een verificatievraag getoond of de mail veilig verzonden moet worden. Deze instructievideo laat dat ook zien. Wij vinden het belangrijk dat mailen niet alleen veilig gebeurt, maar dat het ook gebruiksvriendelijk is. Er volgt daarom nog een update van de groene verzendknop die ervoor zorgt dat de verificatievraag niet altijd zichtbaar wordt getoond. De verwachting is dat deze update in Q4 beschikbaar komt. 

Veilig mailen is onderdeel van het programma ICT, Innovatie & eHealth.