Arbeidsmarktrapport en Facts & Figures 2017

07-09-17
Arbeidsmarktrapport SIGRA VBZ zorg en welzijn arbeidsmarkt rapport tekorten veranderingen ontwikkelingen facts figures 2017

Huidige tekorten aan personeel stellen arbeidsmarktbeleid en samenwerken op scherp. Een valkuil is om alleen nog te investeren in korte termijn acties, waardoor het totale potentieel van zorg-en welzijnsmedewerkers niet groter zal worden. Dat signaleren SIGRA en VBZ in het nieuwe ‘Arbeidsmarktrapport 2017’. Het rapport geeft een schets van de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn.

Kansen en risico’s

Verder signaleren we een aantal kansen en risico’s die de veranderingen in de zorg met zich mee brengen. Denk aan de veranderende rol van HR bij waardegedreven zorg en het bieden van zekerheid aan professionals in een flexibele arbeidsmarkt.

In het rapport lees je onder meer:

  • dat er personeelstekorten zijn, die voor een aantal beroepen verder oplopen
  • over de verschillen tussen de subregio’s in het werkgebied van SIGRA en VBZ
  • dat er in drie jaar tijd krimp plaatsvond van 12 duizend professionals in het werkgebied  
  • hoe moeilijk het is om de snelle veranderende situatie van groei bij te benen
  • en dat we vooral daarom niet alleen ‘meer en beter’ maar vooral anders moeten doen!

Lees het volledige Arbeidsmarktrapport 2017

Facts & Figures per subregio

Naast het online rapport is er voor elke subregio een Facts & Figures gemaakt met daarin de highlights samengevat. Leden ontvangen een papieren versie hiervan.

Samenwerking VBZ

Op gebied  van arbeidsmarktonderzoek werken we samen met samen Voor Betere Zorg, de samenwerkende zorgorganisaties in Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Lees meer over Arbeidsmarktonderzoek