Het klikt omdat ze op ons lijken

Een reden dat het klikt is omdat dat de ander op je lijkt. Hoe meer overeenkomsten iemand met je heeft, hoe groter de klik. Dit zit het zo inclusief mogelijk selecteren van kandidaten in de weg. Zonder dat we het doorhebben, hebben we in de eerste zes seconden al een indruk gevormd over een kandidaat. Jouw eigen waarden, normen, verwachtingen en onbewuste voorkeuren zijn van invloed op hoe je een brief leest en wie je uitkiest voor een vervolgstap.
 

Selectie op basis van een 'klik' zet objectief selecteren buitenspel

Wanneer je hier niet bewust van bent, selecteer je eerder op basis van een gevoel en klik een kandidaat, in plaats van een competentie en kwaliteit. Je wil graag een kandidaat met nieuwe en unieke sterke kwaliteiten die het team aanvult. Maar wees ook bewust van dat je op basis van een klik onbewust mensen selecteert die lijken op jezelf. Wat ook helpt is om een kader te ontwikkelen op basis waarvan je de kandidaat beoordeelt.

Fijne training, met hele concrete voorbeelden en werkwijze. Wat indruk maakte: Ik had niet verwacht dat maar 2% van je gedrag bewust was, ik dacht echt dat dit iets hoger lag.
Manouk Backer, Senior Adviseur arbeidsmarktcommunicatie Amsterdam UMC

Waar kijken potentiële kandidaten naar?

Voordat potentiële kandidaten solliciteren op een functie, onderzoeken ze eerst wat de organisatie uitstraalt. Zo blijken sfeer, representatie en doorgroeimogelijkheden belangrijke factoren te zijn om te solliciteren. Speel hierop in door de organisatiecultuur te beschrijven. Plaats een diversiteitsstatement de website en bovenaan de vacaturetekst.

Ik vond het een interactieve en leerzame training met leuke sprekers. Er is veel bruikbare informatie gegeven waar ik veel van heb geleerd en zeker ga meenemen in onze werving.
Nadiah Polak Corporate Recruiter MEE Amstel & Zaan

Afgelopen maanden organiseerden Sigra en Amsterdam - Divers & Inclusief  (onderdeel van SER Diversiteit in Bedrijf twee trainingen over diversiteit en inclusie voor Sigra-leden: 

Sigra-vergadering-bij whiteboard-iS

Meer informatie