FICHe

Vanuit Europa is een ‘accelerator’ programma gestart om eHealth startups te helpen hun ideeën sneller uit te werken. Zo kunnen ze daadwerkelijk in de markt gezet worden. Voor dit FICHe programma (Future Internet CHallenge eHealth) konden Europese ondernemers zich tot 31 oktober 2014 aanmelden met hun ideeën. Voorwaarde hierbij was dat zij daarbij gebruik maken van FIWARE technologie. Na een eerste selectieronde zijn van de 309 aanmeldingen de 80 meest veelbelovende geselecteerd om aan het programma deel te nemen. Van deze 80 concepten richt ongeveer een kwart zich op ‘zelfstandig wonen’, een kwart op ‘Geestelijke gezondheidszorg’ en een kwart op ‘Ziekenhuis & omgeving’.

Het FICHe programma

Er is een drie fasen programma ingericht om deelnemers uit te dagen om: het beste businessmodel te creëren, een go-to-market strategie op te stellen, een Proof of Concept te ontwikkelen, een investeerderspitch voor te bereiden en een getest prototype te ontwikkelen. Om een volgende fase te bereiken, moeten deelnemers steeds bij de beste 50 procent eindigen. Uiteindelijk bereiken 20 deelnemers de laatste fase van het programma. Deze 20 deelnemers worden ondersteund om hun uitgewerkte idee in de praktijk te brengen. Het programma wordt vormgegeven en uitgevoerd door het FICHe team, met leden uit Finland, Spanje en Nederland.

Finale

In juni 2015 vond in Amsterdam de finale plaats van het FICHe eHealth accelerator programma. Het moment waarop de 40 deelnemers die de afgelopen maanden deelnamen aan het FICHe programma zich konden laten zien aan een vijf koppige jury. De deelnemers gaven een pitch van 4 minuten, waarin zij zichzelf, hun product, hun businessmodel en toekomstplannen presenteerden. De jury selecteerde uiteindelijk de 20 meest veelbelovende deelnemers.   

Vervolg

Van 1 september 2015 tot 31 maart 2016 vindt de volgende fase van het programma plaats. De 20 geselecteerde deelnemers gaan in die periode onder andere hun product in een living lab omgeving testen met eindgebruikers. De deelnemers krijgen een bedrag van 152.000 euro, een mentor die hen de aankomende maanden intensief gaat begeleiden en een trainings-/coachingsprogramma.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over één van de deelnemers of het programma, dan kunt u contact opnemen met Félice de Charro of Robert Thijssen. Zij zijn vanuit SIGRA via de Amsterdam Economic Board betrokken bij het programma en hebben afgelopen periode een aantal deelnemers begeleid.