Zorgen voor een goede en gezonde werkplek

Omring levert op 34 locaties en met ruim 4.500 medewerkers (thuis)zorg ondersteuning in Noord-Holland Noord. Toen de coronacrisis uitbrak, kampten veel zorgorganisaties met een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar niet bij Omring, vertelt Merita, “Medewerkers in de zorg moesten vooral beschermingsmiddelen hebben, zoals schorten en mondmaskers. We hebben best mazzel gehad omdat we bij Omring snel veel op voorraad hadden.”

Aanvankelijk werd het hoofdkantoor corona-proof ingericht. Maar lang duurde het niet voordat alle medewerkers volledig gingen thuiswerken, ook zij die op locatie werkten en thuis kónden gaan werken. Veel medewerkers gaven aan dat hun thuissituatie als werkplek niet ideaal was. In september zijn ze gestart met inventariseren wat mensen nodig hebben.

Merita: “We hebben gezegd: wat je op je werk hebt, mag je ook thuis hebben: beeldschermen, stoelen, toetsenbord, muis, voetenbankje. Mensen die op het werk al aanpassingen hadden op hun werkplek, konden dat thuis ook krijgen. Zoals een speciale computermuis, polssteunen, speciale stoelen: alles organiseerden we.”

Mentale ondersteuning

Ook zorgde de werkgever voor mentale ondersteuning. “Vorig jaar leefden we in best veel angst. Nu is dat anders, omdat er meer bekend is over het virus en omdat je weet hoe – door afstand houden, handhygiëne, grote groepen mijden – je redelijk veilig kan zijn. Maar vorig jaar had je geen idee welke kant het op zou gaan. Hoe ziekmakend zou dat virus zijn? Dat heeft impact.”

Ondersteunende diensten zoals de therapeuten, konden niet meer op de locaties komen. “Toen is tegen de psychologen gezegd: ga een team opstarten zodat medewerkers voor corona-gerelateerde zaken bij jullie terecht kunnen. Over dingen die je bezighouden, angsten en vragen. Daar is MOOZ, dat staat voor ‘mentale ondersteuning voor onze zorgmedewerkers’ uit voortgekomen.”

Samen Vitaal

De inhoud van Samen Vitaal, een programma om de weerbaarheid en vitaliteit van de medewerkers te versterken en te ondersteunen, werd aangepast. Activiteiten konden nu immers alleen online plaatsvinden, aldus Merita. "Er waren kookworkshops, flamingo-bingo, yogalessen en nog veel meer. Veel medewerkers hebben aan dit programma meegedaan." 

Nu zijn ze bezig met het organiseren van sportactiviteiten en creatieve workshops. "We proberen elke keer weer wat nieuws te verzinnen. Dat geeft ook verbinding: dat je als organisatie laat zien wat je kan doen voor medewerkers. Op allerlei manieren proberen we medewerkers te ondersteunen, zodat zij zich ondanks alle omstandigheden prettig voelen. We bieden medewerkers wat aan, als Samen Vitaal team beginnen we ergens, maar we weten niet of het wat is en we gaan het gewoon zien. Op een andere manier dan alleen maar werk.”

Merita Rood Omring