Circulair beschermende schorten

Reade centrum voor revalidatie en reumatologie, gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board zijn een initiatief gestart om circulair beschermende schorten te produceren voor Reade’s zorgmedewerkers en artsen. Zo kunnen zorgcollega’s met een gerust hart aan het werk en creëren ze werkgelegenheid in de lokale naaiateliers zonder de negatieve ecologische impact van wegwerpmaterialen.

Er is uitgerekend dat deze schorten circa 125 wasbeurten meegaan. Daarmee ligt de aanschafwaarde niet veel hoger ligt dan een wegwerpschort. De schorten zijn geschikt voor verzorgend en verplegend personeel in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en revalidatiecentra.

Is er in jouw organisatie een tekort aan schorten of wil jouw organisatie dit initiatief omarmen? Om meer schaal te creëren en na de crisis hergebruik te zien als het nieuwe normaal?

Lees verder: Circulaire schorten in plaats van wegwerplastic

Gelaatsschermen

Het Fablab van De Waag produceert gelaatsschermen voor zorgprofessionals en mensen die werken in contactberoepen in en rond Amsterdam. Dit doen ze als antwoord op het tekort aan materiaal in de zorg. De gelaatsschermen zijn tegen kostprijs te bestellen.

Shop.waag.org.

Mondmaskers

Om niet afhankelijk te zijn van fabrieken aan de andere kant van de wereld is de Nederlandse Mondmaskerfabriek gestart. Het is een initiatief van ondernemers uit het netwerk van Refugee Company. Veel medewerkers hebben een vluchtelingenachtergrond.

Mondmaskerfabriek.nl

Decontaminatie toolkit 

Met een decontaminatie toolkit kun je in acht minuten sporen van virusdeeltjes verwijderen van bijvoorbeeld mondkapjes. De oplossing is volledig open source, zodat ook kleine zorgorganisaties met meerdere locaties, zoals VVT-organisaties, deze technologie kunnen inzetten. 

Frolicstudio.com