Chatten- wanneer gebruik je welke tool?

Tijdens de coronacrisis kan je als zorgprofessional je cliënten of patiënten niet meer ontvangen of bezoeken, en zijn ‘live’ multidisciplinaire overleggen niet meer mogelijk. Chatten kan uitkomst bieden. Hou echter in gedachten dat jij als zorgprofessional verantwoordelijk bent voor de privacy van je client of patiënt. De keuze voor de tool waarmee je gaat beeldbellen speelt daarin een cruciale rol. Alle tools die niet voldoen aan de AVG en NEN 7510 en ISO-normen voor informatiebeveiliging in de zorg worden door SIGRA afgeraden. Welke tool je wel kan gebruiken? Wij helpen je graag op weg!

Er zijn verschillende tools voor verschillende gebruikersdoelen ontwikkeld. Het verschil zit hem vooral in de mate van veiligheid voor het delen van gevoelige informatie. Als geheugensteuntje kan je aanhouden: onveilige tools zijn vaak gratis. Helaas zijn juist dit de tools die het gemakkelijkste te gebruiken zijn (vergen de minste installatie) voor een ontvanger en om die reden ook veel worden gebruikt. Laat je daartoe niet verleiden, en kies voor een veiligere tool. Hoe veilig het chatten moet zijn, hangt samen met het gebruikersdoel. We kunnen drie doelen onderscheiden: 

- zorg specifiek gebruik
- zakelijk gebruik
- privé gebruik

In jouw organisatie worden wellicht al tools voor chatten gebruikt/geadviseerd. Ons advies is om in dat geval alleen die tools te gebruiken, mits deze aan de privacy- en veiligheidseisen voldoen. Het is belangrijk om altijd goed oop te letten welke gegevens je wilt delen via chatapps. Gebruik bij voorkeur, als het om vertrouwelijke informatie gaat, secure email van Zorgmail of een veilige fileshare oplossing. Indien niet anders mogelijk: 

  • Gebruik voor chatten met patiënten: SIGNAL en Telegram. SIGNAL en Telegram hebben dezelfde functionaliteiten als whatsapp, maar zijn een stuk veiliger. We raden Whatsapp zeker af voor patiëntencontact.
       
  • Chatten met Zorgverleners: in 2019 heeft SIGRA een onderzoek gedaan naar de verschillende chat mogelijkheden voor intercollegiaal contact. SIGRA adviseert de chat programma’s van Zorgmail en Siilo (op dit moment gratis ivm de corona crisis). Als tijdelijk alternatief is SIGNAL ook een optie.

Het onderstaande overzicht vertelt je aan de hand van het gebruikersdoel de soorten tools, welke informatie je erin kan delen en geven we een suggestie voor het gebruik ervan. Dit is gebaseerd op de veelheid van informatiebronnen van afgelopen weken.

Overzicht tools chatten

Wil je meer informatie over de keuzes rondom chatten? Wij houden op deze pagina een overzicht van interssante websites bij, om zo een keuze te maken tussen de verschillende tools: 

  • Keuze voor een berichtenapp. Risico’s die het gebruik van berichtenapps met zich meebrengen en geven we aanwijzingen hoe u het gebruik kunt inbedden in uw interne informatiebeveiligingsbeleid.  
    Bron: Nationaal Cyber Security Centrum