Toolkit voor een faxloze zorg

Sigra biedt een toolkit waar organisaties mee aan de slag kunnen om de fax uit het stopcontact te krijgen. We gaan daarvoor in gesprek met organisaties en we kijken welke processen aangepast kunnen worden om zonder de fax te werken. Het realiseren van een faxloze zorg is vooral een gedragsverandering, want er zijn werkbare technologische alternatieven. Daarom bieden we ook ondersteuning bij het zoeken en implementeren van een digitaal alternatief.

Waarom moet de fax weg?

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ben je verplicht om er voor te zorgen dat de informatie veilig overgedragen wordt. Op basis van de huidig geldende normen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy is de fax niet geschikt voor het uitwisselen van bijzondere persoonsgegevens.

Interview met Zorgvisie

Floor Bos is bij Faexit actief betrokken vanuit twee functies: ze is bestuurder bij RSO Nederland en manager digitale zorg bij Sigra. ‘Het faxgebruik is hardnekkig en we moeten het gebruik van veilige alternatieven makkelijk maken’, zegt ze. ‘Het vergt echt inspanning om ervan af te komen.’ Maar Floor heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Lees meer in dit (premium) artikel van Zorgvisie. 

Faexit

Faexit is een landelijk project van De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), RSO Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en heeft als doel om zorg-en welzijnsorganisaties in de periode 2022-2024 te ondersteunen met de transitie van het vervangen van de fax voor een veilig digitaal alternatief voor uitwisseling van patiëntinformatie. Sigra werkt vanuit RSO Nederland mee in de landelijke projectgroep. Ook werkt Sigra op regionaal niveau mee aan Faexit. 

Faexit

Meer informatie

Lisanne Notenboom is regionaal projectleider Faexit voor de regio Amsterdam-Amstelland.