Boek: Spelen met samenwerken

In het boek ‘Spelen met samenwerken’ maak je kennis met 21 samenwerkingsspellen. Het boek biedt voor elk spel een praktische handleiding en achtergrondinformatie, zodat je ze zelf kunt inzetten in de werksituatie. Voor de meeste spellen is speciaal ontwikkeld spelmateriaal beschikbaar. Bij het boek horen drie kaartspellen, die los te koop zijn. 

Kijk voor meer informatie, het bestellen van het boek en de losse kaartspellen op Spelenmetsamenwerken.nl.

 

 

 

boek Spelen met samenwerken

De condities voor samenwerken

De samenwerkingsspellen zijn uitgedacht door Sigra in samenwerking met Common Eye en game designers. Het spel is gebaseerd op het theoretische kader: de vijf condities voor samenwerken. In onderstaande animatie wordt het model uitgelegd.

Elk spel heeft een FUNdament, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken:

  • Ambitie; een gedeelde ambitie mobiliseert en verbindt.
  • Belangen; wat kom je halen en brengen?
  • Relatie; gaat om vertrouwen en om waakzaamheid.
  • Organisatie; hoe krijgt de samenwerking vorm?
  • Proces; waar staan we en welke activiteiten gaan we ondernemen?


We hebben hier nog de categorie 'diagnose' aan toegevoegd, om te bepalen welke conditie er beter verzorgd kan worden in de samenwerking.

Speeltijd en analyse

De speeltijd van varieert van 5 tot 45 minuten. Daarna vindt er een korte analyse plaats over wat er in het spel gebeurde en wat dit in de echte samenwerking betekent. Zo wordt het spel gekoppeld aan de realiteit en agendeert het op een leuke manier een goed gesprek over wat de samenwerking nodig heeft. Een spel is laagdrempelig inzetbaar, het vraagt geen grote investering in tijd en geld van de deelnemers.

Bekijk een korte omschrijving van elk spel op Spelen met samenwerken.

Wat levert het spelen van de games op?

De Sigra Samenwerkingsspellen bieden inzicht in gedrag en de mate waarin de vijf condities van samenwerking zijn verzorgd. Door op een andere manier met elkaar bezig te zijn, ontstaan nieuwe inzichten en dynamieken, die kunnen leiden tot kleine of grote doorbraken in de samenwerking. Na het spelen van een spel heb je samen zicht op wat er nodig is om de samenwerking te versterken.

Begeleiding

Je kunt de spellen zelf spelen door gebruik te maken van het boek. Ook kan een spelbegeleider van Sigra de games ondersteunen. De begeleider bekijkt wat nodig is in de samenwerking en kiest hier het geschikte spel bij. Is er bijvoorbeeld onvoldoende draagvlak of daadkracht of schort het aan de onderlinge relaties? Hier wordt dan een passend spel op ingezet.

Tijd om te spelen!

Wil je een spel inzetten in jouw organisatie? E-mail ons: games@sigra.nl. Geef aan waarom je een spel wil inzetten. Wij nemen dan contact op om samen een passend voorstel te maken. Op welke termijn een spel met begeleider ingezet kan worden binnen jouw samenwerking is afhankelijk van het aantal aanvragen dat we binnenkrijgen.

Ervaringen van deelnemers

Spel: 'Teamtastisch'

'Een goede gespreksstarter, biedt mogelijkheid om creatief te denken, elkaar te leren kennen en ideeën op te doen.'

Spel: 'Verhalenstrijd'

'Superleuk om te doen, verschillende belangen komen goed naar boven. Daarna mooie brug gemaakt naar de realiteit!'

Spel: '4 soorten luisteren'

'Leuke oefening die je laat voelen hoe het is om echt te luisteren.'