Aanpak biedt tal van voordelen

Het opleiden van anderstaligen in de zorg lost namelijk meerdere uitdagingen tegelijkertijd op. Het bevordert de integratie van anderstaligen en statushouders, vermindert het personeelstekort in de zorg en stelt zorgorganisaties in staat om beter tegemoet te komen aan de behoeften van een multiculturele cliëntgroep.


Coalitie Anderstaligen opleiden in de zorg

De coalitie bestaat uit: Sint Jacob, Viva Zorggroep, Zorgcentra Meerlanden, Hartekamp, Nieuw Unicum, Pro Senectute en de initiatiefnemers Kennemerhart, het Nova College Haarlem en de gemeente Haarlem.

Daarnaaast doen enkele VV&T als Gehandicaptenzorg organisaties mee. Het traject zich richt op niveau 3 beroepen zoals Verzorgende IG en Medewerkers Maatschappelijke Zorg. 

Sigra vertegenwoordigt de zorg- en welzijnsorganisaties en neemt deel aan de adviesraad bij het ministerie SZW, met ondersteuning van International Organisation of Migration (IOM), om blijvende oplossingen te vinden op basis van de geleerde lessen.  

Winnaar Impactmaker publieksprijs

In maart 2023 ontving dit prachtige regionale project de landelijke Impactmakers Publieksprijs dankzij de stemmen van het publiek. Het juryrapport prees de aanpak vanwege het doorzettingsvermogen en de enorme inzet en waardering van de deelnemers. Door de goede begeleiding en de enorme motivatie van de studenten is het slagingspercentage van de deelnemers 90%, vergelijkbaar met dat van de reguliere zorgopleidingen. De deelnemers zijn na de opleiding niveau 3 (VIG en MZ) gediplomeerd en hebben een baan.

Publieksprijs 2.

Bevorder de instroom van anderstaligen in de zorg: Doe mee met dit project

Ook geïnteresseerd in het bevorderen van instroom van anderstaligen in de zorg, of heb je interesse om deel te nemen aan dit project? Neem contact op met Wilma Jansen, Renske van der Linden of Nicole Ranzijn.

Wil je meer weten over de aanpak Anderstaligen opleiden in de zorg? Bekijk dan de video: 

Meer informatie