Informatiemiddag NTA 7516 ‘Veilige e-mail & chat in de zorg’

Datum: 
donderdag 20 juni 2019
Tijd: 
14.30 - 17.00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: 
Amsterdam Art Center, Donauweg 23, Amsterdam
Omschrijving: 

20 juni organiseert SIGRA een informatiemiddag over de nieuwe norm voor Veilig mailen, de zogenaamde NTA 7516.

Mark de Lange, projectleider veilige mail bij het Ministerie van VWS, is één van de sprekers en gaat in gaan op vragen als:

  • Voor wie geldt deze NTA?
  • Hoe kun je er aan voldoen?
  • Wat is het voordeel hiervan?

Een andere spreker is Joost Bruggeman, directeur van Siilo., een bedrijf dat een gratis beveiligde berichtendienst voor zorgprofessionals aanbiedt.

Programma

14.30 - 14.45 Intro

14.45 - 15.30 Mark de Lange over NTA 7516

15.45 - 16.00 Impact infrastructuur voor SIGRA diensten en afnemers

16.00 - 16.30 Siilo Joost Bruggeman

16.30 – 17.00 ZorgMail

17.00 Borrel

Achtergrond NTA 7516

Op 19 maart is het concept NTA 7516 ‘Eisen voor veilige e-mail & chat applicaties´ goedgekeurd voor publicatie. Bij de totstandkoning van deze norm is een brede vertegenwoordiging van stakeholders betrokken geweest bestaande uit (vertegenwoordigers van) patiënten, zorgaanbieders, leveranciers, regio-organisaties en deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging en wetgeving. De publicatie vindt plaats in mei dit jaar. NTA 7516 is bedoeld voor zorgprofessionals, leveranciers en omvat aanbevelingen voor burgers. De norm beschrijft voorwaarden om veilig te mailen. Er staan concrete aanwijzingen in over hoe een organisatie hiermee om kan gaan.

Wat heb ik er als zorgverlener aan?

De NTA 7516 regelt dat er tussen de verschillende oplossingen onderling kan worden uitgewisseld. Het uiteindelijke doel is dat e-mail en chatapplicaties als vorm van uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie tussen patiënten en professionals en professionals in de praktijk veilig en gebruikersvriendelijk kunnen worden gebruikt.  

Een jaar na de publicatie van de norm is er een periode voorzien van 1 jaar om er voor te zorgen dat de verschillende mail oplossingen met elkaar informatie kunnen uitwisselen. Daarbij publiceert het VWS-project ‘Veilige Mail’  als onderdeel nog een implementatie kader met technische eisen. In een volgende versie van NTA 7516 kunnen specifieke eisen voor chatapplicaties worden bepaald.

Voor vragen kunt u terecht bij Bas van den Haak via servicemanagement@sigra.nl