Hulpverlening in (crisis)situaties door vrijwilligers

Afgelopen zomer heeft het Rode Kruis het besluit genomen dat zij een nieuwe hulpverlening opzetten en implementeren ten aanzien van het bieden van hulpverlening in (crisis)situaties door vrijwilligers. Het doel is om de druk te verlichten en de zorg continuïteit te helpen waarborgen. Dit zal gefaseerd gaan. Dat betekent dat 23 districten van het Rode Kruis zich individueel kunnen inschrijven op deze hulpverlening, afhangend van behoefte en capaciteit beschikbaar in het district. Het aantal districten zal zich vervolgens steeds verder uitbreiden zodat deze hulpverlening uiteindelijk volledig landelijk wordt aangeboden.

Dit zijn de vervolgstappen voor de komende periode

  • Bekendmaking welke districten zich inschrijven voor de eerste implementatieronde.
  • Het ontwerpen, opzetten en operationaliseren van het trainingstraject.
  • Het aantrekken, onboarden en trainen van nieuwe vrijwilligers.
  • Het uitwerken van juridische kaders en richtlijnen.

 

De verwachting is dat de districten van het Rode Kruis in het eerste kwartaal van 2023 klaarstaan met een nieuwe pool van getrainde hulpverleners, met de functieprofielen zoals besproken.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en het moment dat de inregeling van opleiding, stage en bekwaamheidsdiensten bij de geïnteresseerde zorgorganisaties zal plaatsvinden.

In de tussentijd blijft het Rode Kruis zich met de huidige/bestaande hulpverlening inzetten zoals zij dat ook tijdens de afgelopen COVID crisissen hebben gedaan.

Contact voor meer informatie