Aanbod van duurzame regionale initiatieven: Persoonlijke beschermingsmiddelen

02-06-20

Met de uitbraak van de corona crisis bereiken ons, ondanks alle inzet in Nederland, nog steeds berichten dat er tekorten zijn aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers, spatmaskers en veiligheidsschorten. Maar ook dat we te afhankelijk zijn geworden van andere landen. Daarnaast is het voor velen steeds meer een doorn in het oog dat veel middelen éénmalig worden gebruikt. Er is dus veel afval en veel wordt weggegooid. We zijn van mening dat dit een stuk duurzamer kan en dat we minder afhankelijk hoeven te zijn van zendingen. Zodoende willen we daar graag vanuit SIGRA een bijdrage aan leveren.

We horen graag of jullie geïnteresseerd zijn in de onderstaande regionale duurzame initiatieven; en of we jullie hiermee in contact kunnen brengen: 

  • Circulaire Veiligheidsschorten – Reade centrum voor revalidatie en reumatologie, Gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board zijn een initiatief gestart en produceren circulair beschermende schorten voor Reade’s zorgmedewerkers en artsen. Ze zorgen er zo voor dat zorgcollega’s met een gerust hart aan de slag kunnen blijven en creëren meer werkgelegenheid in de lokale naaiateliers zonder de negatieve ecologische impact van wegwerpmaterialen. Er is uitgerekend dat deze schorten ca 125 wasbeurten meegaan en dat daarmee de aanschafwaarde niet veel hoger ligt dan 1 wegwerpschort. De schorten zijn geschikt voor verzorgend en verplegend personeel in o.a. verzorgingshuizen en revalidatiecentra. Is er in jouw organisatie een tekort aan schorten of wil jouw organisatie dit initiatief omarmen? Om meer schaal te creëren en na de crisis hergebruik te zien als het nieuwe normaal? Klik hier voor meer informatie over dit initiatief.
  • Gelaatsschermen – Het Fablab van De Waag produceert gelaatsschermen voor zorgprofessionals en mensen die werken in contactberoepen in- en rond Amsterdam. Dit doen ze als antwoord op het tekort aan materiaal in de zorg. De gelaatsschermen zijn tegen kostprijs te bestellen via: https://shop.waag.org/

  • Decontiminatie toolkit – Te gebruiken om in8 minuten alle sporen van virusdeeltjes te verwijderen van bv mondkapjes. Het is volledig open source, zodat ook kleine zorginstellingen met meerdere locaties (zoals VVT-instellingen) deze technologie kunnen inzetten; https://www.frolicstudio.com/covid-19-decontamination-toolkit

 
Zijn er andere duurzame regionale of lokale initiatieven? Laat dit dan via innovatielab@sigra.nl weten.